Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tekna-president Lars Olav Grøvik sammen med andre entusiaster under avdukingen av Tekna-bautaen i Mo i Rana 10. juli 2021.
Avduking av bauta for A/S Norsk Jernverk i Mo i Rana

Tekna-bautaer

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Disse bragdene skal være av avgjørende betydning for samfunnsutvikling, økonomi og/eller arbeid. Arbeidet drives fram av Bautakomiteen, som oppnevnes av Teknologihistorisk Gruppe i Tekna Oslo avdeling.

 

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en tursekk!

Bautaoversikten

Statens kartverk, Hønefoss

Bautaen er reist i 2023 for å hedre Statens Kartverk for fremragende oppmåling, kartlegging og anvendt teknologi til beste for land og folk gjennom 250 år.

A/S Norsk Jernverk, Mo i Rana

Bautaen hedrer modige politikere, dyktige arbeidere og innovative teknologer som etablerte nasjonal storindustri basert på lokale innsatsfaktorer. Avduket 10. juli 2021 av ordfører i Rana Geir Waage og Teknas president Lars Olav Grøvik.

Aura Kraftverk, Sunndalsøra

Aura Kraftverk, igangsatt oktober 1953. Reist i 2003 av Norske Sivilingeniørers Forening for å hedre alle som arbeidet med utbygging. Avduket 18. oktober 2003, av leder av bautautvalget Carl J. Hugo.

Tyinkrysset, Valdres

Til heder for alle som var med å bygge ut høyfjellsvegene under vegdirektør Hans Hagerup Krag. Avduket 3. september 2004 av Teknas president Gunnar Berg.

Flåm

Heder til dei som bygde Flåmsbana. Avduket 10. september 2005 av leder for Tekna Jernbaneingeniørenes avdeling Trond A. Børsting.

Hydromuseet, Notodden

Til heder for ingeniører, fagarbeidere og rallare som bygde Norsk Hydros kraftanlegg og industrisamfunn i Notodden og på Rjukan. Avduket 23. september 2006 av Teknas president Marianne Harg.

Koboltgruvene, Modum

Til heder for alle som bygde opp og arbeidet i Koboltgruvene 1773-1893. Avduket 25. mai 2008 av programleder i NRK Per Olav Alvestad og tidligere styreleder i Norsk Kulturråd Oddvar S Kvam.

Papirbredden, Drammen

Heder til gründere, ingeniører og arbeidere som bygde opp tresliperier og papirfabrikker fra 1860 årene. Avduket 20. september 2008 av Teknas president Marianne Harg.

Nycomed, Nydalen, Oslo

Heder til gründere og forskere som fra 1874 har bidratt til utvikling og vekstkraft i Nycomed (senere GE Healthcare AS). Avduket 3. juni 2009 av Teknas president Marianne Harg og stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide.

Tekniske Universitet, Graz, Østerrike

Annerkennung; Mit Grosser Dankbarkeit an die Technische Universität Graz die ab 1949 zahlreichen Norwegern das Studium ermöglicht hat; Alumni TU Graz - Tekna Oslo. Plaketten ble avduket 15. oktober 2010 av Norges ambassadør i Østerrike Jan Petersen og rektor ved  TUG Hans Sünkel.

Fjellsprengningsmuseet, Hunderfossen

Bauta for å hedre ingeniører og arbeidere som sprengte berg og bygde landet. Avduket 30. mars 2011 av Teknas president Marianne Harg.

Telemarkskanalen, Vrangfoss

Bauta til heider for pådrivarar, teknologar og anleggsarbeidarar som bygde Telemarkskanalen - eit teknisk underverk frå 1850 til 1890-åra. Avduket den 4. juni 2011 av Teknas president Marianne Harg.

FFI og IFE, Kjeller

Bauta for å hedre forskningsmiljøene på Kjeller, forsvar og industri - militær og sivil knoppskyting. Avduket den28. august 2012 av Teknas visepresident Lise Lyngsnes Randeberg.

Ofotbanen, Narvik

Til heder for ingeniører, arbeidere og kokker som bygget det teknologiske mesterverket Ofotbanen 1898-1902. Avduket den 14. mars 2013 av Sveriges ambassadør i Norge Ingrid Hjelt af Trolle og leder av Teknas fagutvalg Dag Waaler.

Teknisk Museum, Oslo

Teknologiformidling gjennom 100 år; Norsk Teknisk Museum 1914-2014; Bauta til heder for initiativtakere, bidragsytere, ansatte og besøkende. Avduket den 13. juli 2014 av Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg.

Nordlys-observatoriet (gml), Tromsø

Bauta for å hedre nordlysforskningen med knoppskyting til værvarslingstjeneste, universitetsetablering og utviklingen av satellittvirksomheten i Norge. Avduket den 18. februar 2016 av rektor ved UiT Anne Husebekk og Teknas generalsekretær Ivar H Kristensen.

Lindesnes Fyr /Fyrmuseet

Bauta for å hedre alle dem som har brukt sin tid og sine kunnskaper til konstruksjon, bygging og drift av de mange fyrene som viser vei i norske farvann. Avduket den 26. mai 2016 av statssekretær Reynir Jóhannesson og Teknas visepresident Dag Waaler.

Hinnavågen,  Stavanger

Denne bautaen er reist for å hedre den teknologiske virksomheten som har vært grunnlaget for petroleumsproduksjonen i Nordsjøen. Dette har vært viktig for norsk økonomi og samfunnsutvikling. Avduket den 27. april 2017 av varaordfører Bjørg Tysdal Moe, Stavanger kommune og Teknas visepresident Dag Waaler.

Kirkenes

Bauta reist til heder til pionerarbeid av geologer, ingeniører og arbeidere ved A/S Sydvarangers industrireisning i Bjørnevatn og Kirkenes. Avduket den 4. august 2018 av ordfører Rune Rafaelsen i Kirkenes kommune og leder av Teknas fagutvalg Gerd Nilsen.

Fyll ut skjemaet under:

Når du sender inn skjemaet godtar du at vi tar vare på innsendt bidrag til vi har valgt ut tre vinnere. Innsendinger vil bli slettet innen midten av september.

Tekna 150år logo

Teknas historie

Gjennom jubileumsåret presenterer vi foreningens historie gjennom 50 artikler i Tekna Magasinet. Les mer om de historiske artiklene.
Følg også med på andre jubileumsaktiviteter på Tekna.no/150.