Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
sort hvitt foto av dampskip i en kanalsluse
DS «Victoria» i Løveid sluser i 1892

Bauta for Telemarkskanalen – en ingeniørbragd

Publisert: 6. juni 2023

Bautaen ble reist på «Utsikten» nedenfor Vrangfoss sluser i forbindelse med Telemarkkanalens 150 års jubileum i 2011.

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en sekk!

Gjør norgesferien ekstra minneverdig med Tekna-bautaene. Vi trekker 3 vinnere som får tilsendt en Norrøna 20L sekk.

Bautaen hedrer pådrivere, teknologer og anleggsarbeidere for den ingeniørbragd det var å bygge
kanalanlegget allerede på 1860-tallet. Hele kanalen sto ferdig i 1892, omtrent 90 år etter at ideen ble unnfanget av statsøkonom Christen Pram. Da den siste del av kanalen ble åpnet, hadde hele 500 mann jobbet de siste 5 årene med å sprenge seg vei gjennom fjellet og bygge sluser.

Turistbåt i en kanalsluse
MS «Victoria» i Løveid. Foto: Telemarkskanalen

Enklere transport av personer og varer og lettere tømmerfløting var to av hovedgrunnene til at kanalene ble bygd. Kanalbyggingen bidro også til at en fikk bedre kontroll med vannet - flommene ble færre og flomskadene mindre.

Telemarkskanalen var en ingeniørbragd som vakte stor internasjonal oppmerksomhet og som i europeiske reisehåndbøker ble betegnet som «verdens åttende underverk».

Telemarkskanalen strekker seg drøyt 10 mil inn i landet fra kysten ved Skien til Dalen innerst i innsjøen Bandak. Det er bygget 18 slusekamre som til sammen løfter båtene 75 meter over havet.
Kanalen er en av Norges store turistattraksjoner med om lag 100 000 besøkende hvert år. Telemarkskanalen er et teknisk kulturminne som ble fredet av Riksantikvaren i 2017.

Les mer om:

Bautaens plassering:

 

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også