Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Bauta for Nycomed kontrastvæske; en forskningsbragd

Bautaen i Nydalen i Oslo er til heder gründere og forskere som fra 1874 bidro til utvikling og vekstkraft i Nycomed (senere GE Healthcare AS).

Bautaen hedrer særlig forskerne Hugo Holterman og Torsten Almén for deres banebrytende innsats for norsk medisinsk forskning, som ledet frem til Nycomeds røntgenkontrastmidler. Til stede ved avdukingen i Nydalen i 2009 var Torsten Almén og Hugo Holtermans datter (Constance Holterman). Bautaen ble avduket av stortingsrepresentant Ine Marie E Søreide, og Teknas president Marianne Harg i felleskap.

røntgenbilde

På 1950-tallet startet arbeidet med utvikling av originale røntgenkontrastmidler. Et av de første kontrastmidlene Nyco fant fram til var metrizoat som de solgte under handelsnavnet Isopaque. Det ble registrert i Norge i 1961.

Det første ikke-ioniske røntgenkontrastmidlet, metrizamid, ble registrert i Norge i 1974 under handelsnavnet Amipaque. Deretter fulgte iohexol (handelsnavn Omnipaque) i 1982 og iodixanol (handelsnavn Visipaque) i 1988.

Omnipaque ble en verdenssuksess.

Nycomed ble Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land og stor eksport. Etter at de på 90-tallet og på begynnelsen av 2000-tallet inngikk i flere eierkonstellasjoner, ble Nycomed i 2004 en del av det amerikanske konsernet GE Healthcare.

Les også