Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Aktuelt

Bauta for A/S Norsk Jernverk

Oppdatert: 10. juli 2021

Bautaen ble avduket 10. juli 2021 under markeringen av 75-års jubileet for Stortingets vedtak 10. juli 1946, om å etablere jernverket i Mo i Rana.

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en sekk!

Gjør norgesferien ekstra minneverdig med Tekna-bautaene. Vi trekker 3 vinnere som får tilsendt en Norrøna 20L sekk.

Bautaen er reist for å hedre:

  • Modige politikere som landet «Jernsaken» i Norge etter flere tiårs diskusjon.
  • Innovative teknologer som tok i bruk moderne teknologi
  • Dyktige arbeidere, ofte omskolert fra primærnæringene i området.

Sammen etablerte disse aktørene nasjonal storindustri basert på lokale malmforekomster, lokal vannkraft og lokal arbeidskraft. Etableringen av A/S Norsk Jernverk i Mo i Rana er en industribragd av stor regional og nasjonal betydning. Begrunnelsen for etableringen var å gjøre Norge mer selvforsynt av stål, samt å bidra til styrking av landsdelen.

A/S Norsk Jernverk startet produksjonen 19. april 1955. Gikk fra statlig til privat eierskap etter stortingsvedtak om avvikling av jernverket i 1988. Stortinget vedtok samtidig å legge ned den malmbaserte stålproduksjonen i Mo i Rana.

Dagens industri i Mo Industripark driftes til dels videre på tuftene til det gamle Jernverket. I dag er dette en region med avansert teknologisk næringsvirksomhet og stor bredde. Mo Industripark er i dag et av Norges største industrimiljøer med rundt 2500 ansatte fordelt på over 100 virksomheter.

Les mer om virksomhetene på Mo industriparks nettsider og deres historieside om A/S Norsk Jernverk.

Bautanes plassering:

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også