Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Bauta for Nordlysforskningen

Bautaen i Tromsø er til heder for nordlysforskningen og ble avduket i februar 2016. Forskningen hadde bl.a. betydning for moderne værvarsling, satellittvirksomhet og universitetsetableringen i Tromsø.

Så tidlig som i 1769 gjorde den ungarske astronomen Maximillian Hell nordlysobservasjoner under sin reise til Vardø for å undersøke Venuspassasjen. Dette var den første vitenskapelige ekspedisjonen til Nord-Norge hvor nordlys og jordmagnetisme var tema. Hell utførte ekspedisjonen på oppdrag fra kong Christian VII av Danmark-Norge.

Fysikkprofessor Kristian Birkeland var Norges første nordlysforsker med internasjonal betydning. Birkeland trakk ut viktige elementer fra tidligere observasjoner og formulerte i 1886 den første fullstendige nordlysteorien. I 1899 fikk professor Birkeland Stortingets bevilgning til å kunne bygge observatoriet på Haldde-toppeni Alta, 900 meter over havet. I 1928 ble det opprettet et Nordlysobservatorium i Tromsø rett ved Prestvannet høyt over byen. Det er der bautaen ble reist.

Der sier han at nordlys (aurora borealis) dannes av elektrisk ladede partikler fra Sola som trekkes inn i Jordas magnetfelt. Der blir de ledet ned i atmosfæren hvor de får atmosfæregassen til å lyse opp. Samtidig blir det dannet elektriske strømmer som gir forstyrrelser i magnetfeltet.

Birkelands teori  forklarte en rekke observerte egenskaper slik som beliggenheten av nordlyset rundt polene, sammenhengen med solaktivitet, retning av nordlysstrålene og sammenhengen mellom nordlys og forstyrrelser i Jordas magnetfelt. Carl Størmer gjennomarbeidet Birkelands teori matematisk og bekreftet Birkelands hypoteser.

Kompetansen som Kristian Birkeland ervervet i forskingsarbeidet, bidro senere til etableringen av Norsk Hydro.

Nordlysforskningen er i dag organisert i UiT Norges arktisk universitet. De høster stor internasjonal annerkjennelse.

Les mer:

Les også