Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
fotografi av boring av sprengningshull
Boring av sprengningshull med Tamrock Scout 700 Foto: Timo Halén

Bauta for norske fjellsprengere – en ingeniørbragd

Bautaen, som ble avduket i 2011, er reist utenfor Fjellsprengningsmuseet på Hunderfossen i Lillehammer kommune.

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en sekk!

Gjør norgesferien ekstra minneverdig med Tekna-bautaene. Vi trekker 3 vinnere som får tilsendt en Norrøna 20L sekk.

Bautaen er reist for å hedre 20 generasjoner ingeniører, rallarer og fagarbeidere som sprengte berg, fant «gull» og åpnet landet. Fjellfolka tilrettela for effektiv transport i vårt uveisomme land. Deres enorme arbeidsinnsats, deres vilje til å utvikle kompetansen og lære av hverandre har vært helt avgjørende for norsk infrastruktur og velstandsutvikling. Biler og tog suser gjennom kilometerhøye fjell og langs trange fjorder, på tross av at forholdene fra naturens side ikke ligger til rette for effektiv infrastruktur med høye hastigheter.

Tunell med utstyr utstilt  og opplyst
Museumstunnelen på fjellsprengningsmuseet. Foto: Morten Reiten

Før fjellsprengere kom med i vannkraftutbyggingen, hadde vi skjemmende og lite effektive rørgater nedover dalsidene. I dag utnytter vi våre vannkraftressurser effektivt, og Norge er foreløpig så godt som selvforsynt med fornybar elektrisk kraft. Husene våre er varme, de fleste kraftverkene og rørgatene er borte – de ligger inne i fjellet.

Under den kalde krigen fikk vi tilfluktsrom som gjorde oss tryggere mot eksterne trusler. I dag er disse

fjellrommene, og stadig nye, blitt til moderne idrettshaller for både bredde- og toppidrett.

Fra 1600-tallet og frem til vår tid, var gruvedrift og bergverk helt avgjørende for norsk økonomi. Her ble også mye av den viktige kompetansen, som dagens teknologi baserer seg på, utviklet.

Bautaen hedrer også etableringen av Norsk fjellsprengningsmuseum, der bautaen ble reist med inskripsjonen: «Etter stor dugnadsinnsats fra anleggsbransjen og Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk og med statlig støtte, ble Norsk Fjellsprengningsmuseum åpnet 19. juni 2004.

Les mer:

Bautaens plassering:

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også