Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Svelgfoss kraftverk
Svelgfoss kraftverk

Bauta for Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan – en ingeniørbragd

Bautaen som ble avduket i 2007, er reist utenfor Hydros bedriftshistoriske samlinger (Hydro-museet), i Notodden sentrum.

Ta et selvportrett med en bauta og vinn en sekk!

Gjør norgesferien ekstra minneverdig med Tekna-bautaene. Vi trekker 3 vinnere som får tilsendt en Norrøna 20L sekk.

Bautaen er reist for å hedre ingeniører, fagarbeidere og rallarer som bygde Norsk Hydros kraftanlegg og industrisamfunn på Notodden og Rjukan.

Sigurd Kloumann
Generaldirektør Sigurd Kloumann rundt 1930

Det er ingeniøren Sigurd Kloumann som blir hedret med egen inskripsjon på bautaen. Han var kun 25 år gammel da han i 1903 ble engasjert som Birkelands ingeniørfaglige medspiller. Kloumann forbløffet Norge og Europa med sine egenskaper som leder av store prosjekter. Han og ingeniørene etter ham i Hydro har gjennom 100 år bygget opp en unik kompetanse innen prosjektadministrasjon. Mottoet som er risset inn i bautaen: «on time, on budget» gjelder fortsatt.

Hydros industrieventyr i Telemark startet med Kristian Birkelands store oppdagelse og hans evne til å finne praktiske løsninger. Avgjørende var også Sam Eydes evne til å skaffe kapital, utvikle et industrikonsern og finne de rette mennesker til å drive frem anleggene. På Kristian Birkelands gravsted står teksten: «Han bandt luftens kvælstoff i den elektromagnetiske lysbue. Han utforsket nordlysets natur, solens elektriske stråling og jordens magnetiske felt».

Før kunstgjødselproduksjonen kunne starte i fabrikken på Notodden, måtte det skaffes store mengder elektrisk kraft. Sigurd Kloumann og hans folk temmet Svelgfossen som leverte 30 000 hestekrefter og som i 1907 ble verdens største kraftkilde. Senere utbygginger ga ytterligere 25 000 hestekrefter. Kraftstasjonene ble en attraksjon som fikk besøk av «viktige» personer fra inn- og utland.

I 2004 ble forretningsområdet Agri (kunstgjødsel) skilt ut som eget børsnotert selskap under navnet Yara International ASA med produksjon, salg og service over hele verden.

Les mer:

Bautaens plassering:

Tekna-bautaene

Tekna reiser bautaer rundt omkring i landet som skal minne oss om bragder innen teknologi og realfag. Les mer om andre Tekna-bautaer for store og viktige norske teknologi- og forskningsbragder.

Les også