Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Klasserom med masse hender i været, i bakgrunnen en uklar lærer sittende ved en pult foran en grønn tavle
Tekna jobber mye med skolepolitikk, nå ønsker vi flere innspill til denne politikken fra dere medlemmer. Foto: Getty Images

Politisk

Er du opptatt av skolepolitikk?

Publisert: 21. des. 2023

Vi trenger at flere deltar i utviklingen av Teknas politikk og i arbeidet med å få gjennomslag. Er du realfagslærer kan du bli med i vårt fagnettverk, være med på å sette agenda og påvirke det politiske arbeidet i Tekna.

Realfag er avgjørende for å løse mange av de store utfordringene vi står overfor i dagens og morgendagens samfunn. Men utviklingen går feil vei, det er for få som velger realfag på skolen og i høyere utdanning, og det er kritisk mangel på realfagslærere.

Samtidig viser blant annet den siste PISA-undersøkelsen at norske elever presterer under gjennomsnittet i internasjonale sammenligninger.

Som realfagslærer har du en unik mulighet til å påvirke situasjonen, både gjennom din undervisning og gjennom deltakelse og engasjement i skolepolitikken. 

Første mulighet til å delta på et innspillsmøte skjer 30. januar. Tema: Skal vi droppe eksamen og fjerne nasjonale prøver? 

Vi vil høre hva du mener

Teknas politiske arbeid bygger på medlemmenes kompetanse og kunnskap, og synspunkter i de sakene som angår dere. 

Det er Teknas samfunnspolitiske seksjon som jobber med å utvikle Teknas politikk og med politisk påvirkning opp mot regjeringen, Stortinget, forvaltningen og andre organisasjoner.

Men det er medlemmene som er ekspertene innenfor sine fagområder og bransjer, og samfunnspolitisk seksjon trenger medlemmenes hjelp til å levere underlag og innspill med faglig tyngde til politikerne i aktuelle politiske saker. 

I arbeidet med utvikling av Teknas skole- og utdanningspolitikk er dere som jobber som lærere og lærerutdannere, og dere som er studenter viktige. Dere har mest kunnskap om problemene og utfordringene. Derfor vil vi høre hva flere av dere mener. 

Her lærer du mer om det politiske arbeidet i Tekna

Mange viktige saker kommer

Det siste året har Tekna levert politiske innspill i en rekke saker som er viktige for deg som jobber i skolen, jobber med å undervise lærere eller er lærerstudent. 

Det gjelder blant annet forhandlinger om arbeidstidsavtalen for lærere som startet 1. desember, endring i reglene for hvem som kan ansettes som lærere, forslag om en mer motiverende videregående skole,  og forslag til en mer praktisk og variert skole

Se oversikt over alle Teknas høringsinnspill her

Også framover er det mange, viktige saker på dagsordenen: 

  • forslag om å fjerne eksamen på ungdomsskolen
  • forslag om å avvikle nasjonale prøver
  • krav om kompetanseheving gjennom etter- og videreutdanning for både lektorer, lærere og lærerutdannere
  • fornuftig skjermbruk i skolen - hva er det?
  • bruk av KI og språkprogrammer
  • forslag om å fjerne tilleggspoeng for fordypning i realfag
  • forslag om å ta bort muligheten til å forbedre karakterer fra videregående

Nå vil vi høre hva du mener om disse sakene!

Slik engasjerer du deg 

Det er mange måter å engasjere seg på, du kan være med i vårt  fagnettverk eller du kan delta i innspillsmøter sammen med andre engasjerte medlemmer og slik bidra direkte til det politiske arbeidet.  

Her leser du mer om Tekna realfagslærerne og hvordan du melder deg inn i fagnettverket 

Du kan også sende en mail til [email protected] i samfunnspolitisk seksjon som har ansvaret for Teknas skolepolitikk og organiserer innspillsmøter. 

Les også: Dette mener Tekna om lønn i skolen

 

Les også