Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Løven foran Stortinget og flagg som vaier på toppen av bygget
Tekna er partipolitisk uavhengig, men jobber likevel mye med politikk.

Politisk

Engasjer deg i politikken, du også!

Publisert: 18. feb. 2023

Som medlem i Tekna sitter du på masse fagkunnskap som politikerne bør få vite om når de lager ny politikk. Tekna trenger flere medlemmer og tillitsvalgte som vil engasjere seg politisk, her lærer du hvordan du gjør det.

Tekna er en partipolitisk uavhengig organisasjon, men jobber likevel mye med politikk og har politiske meninger i en rekke saker som er viktige for medlemmene.

Det er mange politiske beslutninger som påvirker oss alle i arbeidshverdagen hver eneste dag. Som fagekspert på akkurat det du holder på med, kan du være med å forme og påvirke landets politikk.

I et nytt kurs lærer du nå mer om hvordan det politiske påvirkningsarbeidet i Tekna fungerer og hvordan du kan være med å påvirke politikken. Kurset er tilgjengelig for alle medlemmer, det er spesielt nyttig for Teknas tillitsvalgte.

Du finner hele kurset her (krever innlogging) 

Medlemmene blir lytta til

Det er Teknas samfunnspolitiske seksjon som jobber med å utvikle Teknas politikk og med politisk påvirkning opp mot regjeringen, Stortinget, forvaltningen og andre organisasjoner. Men det er medlemmene som er ekspertene innenfor sine fagområder og bransjer, og samfunnspolitisk seksjon trenger medlemmenes hjelp til å levere underlag og innspill med faglig tyngde til politikerne i aktuelle politiske saker. 

Det finnes mange eksempler på at medlemmer har engasjert seg politisk i Tekna, og blitt lytta til av politikerne. Et eksempel er kritikken mot smittestopp-appen under koronapandemien.

Appen skulle varsle nærkontakter om mulig smitte ved å spore hvem man hadde vært i nærkontakt med. Noen av landets fremste fageksperter innen IKT-sikkerhet kom med sterk kritikk av den første teknologiske løsningen, det handlet særlig om bekymringer for personvernet. Fagekspertisen i Teknas medlemmer spilte en viktig rolle i å påpeke regjeringens svakheter i løsningen og kritikken fra Tekna og mange andre eksperter bidro til at den først appen ble lagt ned og at en ny app ble utviklet i tråd med personvernlovgivningen. 

Les mer om denne saken i Tekna-magasinet: Føler seg trygge på personvernet i den nye smittestopp-appen

Tydelig samfunnsaktør

Teknas representantskapsmøte som er organisasjonens øverste organ og beslutningsmyndighet, har vedtatt at Tekna skal være en tydelig samfunnsaktør og synlig i offentligheten. En viktig del av dette handler om å levere faktabasert underlag til politikerne gjennom høringsprosessene på Stortinget og i regjering. Teknas samfunnspolitiske avdeling legger mye innsats i å levere høringsinnspill.

En høring er regjeringen eller Stortingets måte å hente inn informasjon fra aktører som blir berørt eller har innsikt i et politisk forslag. Det er vanlig å levere et skriftlig innspill til en høring, men man kan også delta i et høringsmøte på Stortinget der berørte aktører legger fram sitt syn på en sak i et kort innlegg overfor stortingspolitikerne som jobber med saken.

Vi ønsker dine innspill!

Tekna ønsker innspill til politiske saker fra våre fagnettverk, tillitsvalgte og andre medlemmer som er berørte eller engasjerte i politiske saker. 

Vi hører veldig gjerne fra deg dersom du har spørsmål eller innspill.

Les også