Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
blid ung mann forann PC

Konsulent? Vi gir deg regelverket

Å jobbe som konsulent kan være både givende og utfordrende. Det er lurt å ha en bedriftsgruppe og tillitsvalgt på arbeidsplassen. Tekna kan hjelpe deg med mange av dine utfordringer, uansett om du har en lokal bedriftsgruppe – eller ikke.

Livet som konsulent

Som konsulent kan du ha muligheten til å jobbe på en rekke forskjellige prosjekter og utvikle et bredt spekter av ferdigheter.

Du vil også typisk ha en god lønn og gjerne bonus i tillegg. Men arbeidsvilkårene for konsulenter kan være utfordrende, med potensielt høye arbeidsbelastninger, stramme tidsfrister, og mye reising.

I tillegg vil du som utplassert konsulent ofte føle en litt svekket forankring og oppleve en større barriere for å be om hjelp. 

En konsulent selger sin kunnskap og kompetanse til andre organisasjoner. Det er ikke en beskyttet tittel.

En konsulent kan være selvstendig næringsdrivende eller være ansatt i et større konsulentfirma. Konsulenter kan bli utlånt til en ekstern bedrift for å jobbe på spesifikke prosjekter, ofte for å løse et bestemt problem eller forbedre visse aspekter av virksomheten.

Nye regler gjør det vanskelig for konsulenter som driver alene

En del konsulenter som driver virksomhet alene opplever utfordringer etter at det ble gjort endringer i regelverket om innleie og bemanningsforetak i 2023.

Reisetid er arbeidstid

Reising er vanlig for konsulentvirksomhet. Hva sier loven om reisetid?

Sterkere sammen

Det er enkelt å starte en Tekna-gruppe hvis det ikke finnes en fra før på jobben din. Du trenger bare to andre Tekna-medlemmer i tillegg til deg for å komme i gang.  

Bonus

Det er veldig vanlig at konsulenter ansatt i konsulentselskaper har bonus i tillegg til sin faste lønn.
Hva bør du vite om bonus?

Blir du sendt på oppdrag utenlands?

Det er en del ting du bør passe på, for ikke å miste rettigheter.

Lange dager uten overtidsbetalt

Konsulenter har ofte "særlig uavhengig stilling" og får dermed ikke overtidsbetalt for sine lange arbeidsdager.

sistemann på jobb

Arbeidstid

En konsulent har gjerne lange arbeidsdager. Hva er de generelle reglene for arbeidstid?

Fant du det du lette etter?