Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anette Moldrem
Du kan tape mye på å ikke forhandle startlønn, sier Anette Moldrem, juridisk rådgiver i Tekna

Råd og tips

Forhandle om startlønn: – Du går fort glipp av tusenlapper

13. des. 2019

Eksperten gir deg 4 tips til hvordan du bør forhandle om startlønn.

Kanskje har du endelig fått tilbud om drømmejobben – og som nyutdannet kan det være fristende å bare takke ja til tilbudet med en gang. Men dropper du å forhandle startlønn går du fort glipp av noen ekstra tusenlapper i måneden.

Du er i så fall ikke alene om å tenke på denne måten, eller å synes at det å forhandle lønn er skummelt. I en undersøkelse gjort av ManpowerGroup kommer det frem at halvparten av norske arbeidstakere takker ja til jobben før de i det hele tatt spør om lønn. Det kan vise seg å være et feiltrinn, siden det i mange tilfeller lønner det seg å forhandle.

– Det er på vei inn i ny jobb du som oftest får det største lønnshoppet. Selv om du i mange jobber har rett på en årlig vurdering av lønnen, så kan det ta lang tid å jobbe utbetalingen opp til det nivået du ønsker hvis startlønna er lav, sier Anette Moldrem.

Hun er juridisk rådgiver i Tekna, og ønsker å få frem hvor vanlig det er å forhandle lønn, og hvor viktig det er at du tør å gjøre det.

– Dropper du å forhandle startlønn går du fort glipp av noen ekstra tusenlapper i måneden. Og det over flere år.

Bruk informasjonen du har tilgang til

Tekna går hvert år ut med en begynnerlønn-anbefaling, som er en gjennomsnittlig startlønn for nyutdannede innenfor privat, statlig og kommunal sektor.

– Denne kan du bruke som en rettesnor for hva du kan forvente å tjene i din første jobb. Du kan også bruke den som et forhandlingskort om du får et lavere tilbud, sier Moldrem.

Hun forteller også at mange av virksomhetene som ansetter følger med på denne anbefalingen og lønner deretter.

– Det er likevel stor forskjell på bedrifter, og oppstartsfirmaer har naturligvis ofte lavere lønn enn de større selskapene. Og denne anbefalingen betyr heller ikke at du ikke skal forhandle om du blir tilbudt mer enn gjennomsnittet i lønn, sier hun.

Er du veldig usikker på hva du kan forvente i lønn, så bør du kontakte den tillitsvalgte i bedriften du har fått tilbud om jobb i.

– Den tillitsvalgte forhandler lønn hvert år for Tekna-medlemmene i bedriften, og kan derfor svare deg på hva du kan forvente å få i lønn. Er du usikker på om bedriften har en tillitsvalgt kan du kontakte oss i Tekna, så vil vi sette deg i kontakt med rett person, forteller Moldrem.

Du trenger ikke bekymre deg for om noen finner ut av at du har undersøkt dette på forhånd.

– Den tillitsvalgte har taushetsplikt overfor medlemmene, og vil selvfølgelig ikke sladre til sjefen om at du har undersøkt dette før forhandlingene, betrygger hun.

Få hjelp til å se gjennom kontrakten

Som juridisk rådgiver jobber Moldrem med å bistå de tillitsvalgte ute i bedriftene med forhandlinger, men hun har også kontakt med enkeltmedlemmer i Tekna gjennom den juridiske vakttelefonen.

Dette er et tilbud til alle medlemmene av Tekna, og du kan gjerne ringe hit om du har spørsmål rundt jobbtilbudet.

– Er du usikker på noe i kontrakten kan du sende den over til oss, så vil vi gå gjennom den sammen med deg. Vi kan også bidra med å vurdere lønnstilbudet, og gi deg noen tips til hvordan du bør gå frem ved en eventuell forhandling, sier Moldrem.

Noe du bør sjekke er om avtalen gir deg rett til full lønn under sykdom og foreldrepermisjon. Her dekker Folketrygden opp til 6 G, noe som per i dag er cirka 600 000 kr. Mange Tekna-medlemmer vil raskt komme over dette i lønn. Det er svært mange arbeidsgivere tilbyr dette for sine ansatte. Hvis du ikke har dette, bør du derfor forsøke å forhandle det inn. 

Jobbsøking for studenter

Hvordan skrive CV? Hva bør du si på jobbintervjuet? Hva bør du be om i lønn? Er kontrakten din god nok? Vi har samlet våre beste verktøy for at du skal lykkes på arbeidsmarkedet.

Slik forhandler du

Nå har du sikkert forstått at du bør forhandle om lønnen din, men hvordan helt konkret gjør man det? Dette er Anette Moldrems beste tips til hvordan du går frem:

– Ta en telefon. Har du bestemt deg for å spørre om lønn, bør du ringe fremfor å sende mail. Da er det enklere å lodde stemningen, og du sikrer at det ikke blir noen misforståelser. Start gjerne med å si hvor glad du ble for tilbudet, still noen spørsmål rundt jobben og stillingen din, og sørg for at tonen mellom dere er god.

–  Still spørsmål. I stedet for å kreve høyere lønn, bør du heller stille spørsmål. Du kan for eksempel si: «Jeg synes at lønna var lavere enn jeg hadde sett for meg, er det noe mer å gå på her?»

– Forbered deg godt. Arbeidsgiveren har kommet frem til at det er du som er den rette for stillingen, og det er det en grunn til. Dette er ditt beste forhandlingskort! Trekk frem det du vet at arbeidsgiver vil dra nytte av å ved å gi akkurat deg jobben, og hvorfor du derfor bør få en høyere lønn. Hvis arbeidsgiveren spør deg om hva du hadde forventet deg i lønn, så bør du ha tenkt gjennom et svar på dette på forhånd. Spør arbeidsgiver om det mulig å foreta en ny vurdering. De fleste vil svare ja til dette.

Bruk statistikken og informasjonen du har. Henvis gjerne til begynnerlønn-anbefalingen om du har fått et tilbud som er lavere enn den. Bruk den informasjonen du har tilgjengelig til å underbygge hvorfor du burde tjene mer.

Du bør også forberede deg på at spørsmål om forventninger kan komme så tidlig som i jobbintervjuet.

– Det hender at arbeidsgiver spør under jobbintervjuet om hva du forventer deg i lønn. Da er det viktig at du holder hodet kaldt, og ikke gir dem et tall. Sier du 530 000, så vil du mest sannsynlig ikke få mer enn det. Og det er jo dumt om de egentlig hadde mulighet til å gi deg 570 000, sier Moldrem.

Hun har et råd til deg som befinner seg i denne situasjonen også:

– Jobb mot å få et tilbud fra dem først. Si gjerne at du forventer en konkurransedyktig lønn, men vær høflig og hyggelig. Det er arbeidsgiver som har opprettet stillingen, og de har garantert noen tanker om hva de har mulighet til å gi deg. Spør om de heller kan komme med et tilbud de mener er passelig, og at dere heller kan ta det derfra, sier hun.

Hvis du ikke lykkes

Ofte lønner det seg å forsøke å forhandle, men i noen tilfeller er det ikke rom for mer. Hvis arbeidsgiver ikke har mulighet til å gi deg mer ved oppstart kan du spørre om dere kan ha en ny vurdering av lønn når prøvetiden din er over, noe som i så fall bør tas inn i arbeidsavtalen din. Da får du mulighet til å vise hva du er god for, og et enda bedre forhandlingskort når prøvetiden er over, sier hun og legger til:

– Du kan også forsøke å sikre at du er en del av de ordinære lønnsforhandlingene fra det første året du starter i bedriften. Starter du i juni, men lønnsforhandlingene er i januar, så er du sikret en økning da i stedet for å vente enda et år, forteller Moldrem.

Lønn er kun en del av pakka

Hva om du ikke lykkes med å få den lønna du drømte om? Da skal du aller først være veldig stolt og fornøyd med deg selv fordi du forsøkte å forhandle, og så bør du se på de andre godene – for selv om lønn er viktig, så er det ikke alt.

Noe du bør sjekke er hvor mye du får i pensjon. Pensjonssparing er for eksempel en viktig del av godene du får ved å jobbe, og skal faktisk bli lønna di når du blir eldre.

– De fleste har en innskuddspensjonsordning, noe som betyr at en prosentsats av det du tjener blir satt inn på din pensjonssparekonto. Disse satsene varierer fra 2-7 prosent, forklarer Anette Moldrem og fortsetter:

– Hvis pensjonsordningen er dårlig, så er det viktig for deg med høyere lønn slik at du skal kunne klare å spare opp tilstrekkelig med pensjon på egenhånd. Dette kan du derfor bruke som et forhandlingskort.

Du bør også kartlegge hva slags forsikringsordninger og frynsegoder bedriften har.

– God dekning gjør at du kan spare mye penger ved at du ikke må kjøpe disse forsikringene privat. Det hjelper også på regnestykket om de dekker mobil, samt bredbånd- og mobilregninger, sier Moldrem.

Før du tar et valg bør du se på helheten av det du blir tilbudt. Arbeidstid, oppgaver, arbeidssted og miljøet på jobben er også svært viktig og bør være en del av vurderingsgrunnlaget ditt. Når alt kommer til alt, så er det kun du som kan bestemme hva som er godt nok for deg.

Bli medlem

Som student får du to inkluderte forsikringer, et aktivt sosialt og faglig miljø, hjelp med jobbsøking, lønnsanbefalinger og mye mer.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer