Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sigurd Harstad
Sigurd Harstad brukte Teknas lønnsstatistikk da han fikk seg ny jobb

Råd og tips

Jeg er student på siste året og søker jobber - hva kan jeg forvente i lønnstilbud?

Oppdatert: 7. nov. 2023

Teknas begynnerlønnsanbefaling gir deg en viktig pekepinn på hva du bør tjene i din første jobb.

Du bør sjekke Teknas begynnerlønnsanbefaling før du setter i gang med jobbsøkingen. Begynnerlønnsanbefalingen gjelder for privat sektor. De fleste arbeidsgivere tilbyr lønn tett opptil Teknas anbefaling. Små og mellomstore bedrifter og nyetablerte bedrifter i oppstartsfasen ligger ofte litt lavere. 

Sigurd Harstad sikret seg nylig sin første jobb i et norsk oljeselskap, han brukte Teknas tjenester for å finne ut hvor han skulle legge seg lønnsmessig i forhandlingene.

I forberedelse til prosessen med å søke jobb og til intervju, bruke jeg Teknas lønnstatistikk til å se på nivået i den bransjen jeg ønsket å jobbe i. Dette sammen med Teknas begynnerlønnsanbefaling gjorde at jeg følte meg god forberedt til eventuelle spørsmål rundt lønn, sier han.

Harstad brukte også Teknas tilbud om kontraktsgjennomlesning før han signerte med ny arbeidsgiver. 

– Jeg brukte Tekna sitt tilbud om å lese gjennom arbeidsavtalen. Det jeg likte aller best var at jeg fikk uttyllende svar og forklaring rundt ulike aspekter, sammen med lenke til Tekna sitt standpunkt og mer informasjon rundt ulike temaer som for eksempel arbeidstid, arbeidsted og dette med grunnlønn kontra bonusordninger. Kompensasjonsnivået for stillingen ble presentert i løpet av prosessen.

– Kombinasjonene av oppgaver, mulighet for utvikling, riktig miljø og kompensasjon gjør at jeg er svært fornøyd med avtalen, sier Harstad.

Fast lønnsnivå

Bedrifter i privat sektor har ofte et fast lønnsnivå som de tilbyr nybegynnere. De kjenner jo ikke deg så godt, og du har kanskje ikke referanse og erfaring. Det er derfor ikke uvanlig at de behandler ansatte som er nyutdannet ganske likt.

Dersom du søker jobb i offentlig sektor er lønnstilbudet noe lavere. Det er fordi at lønnsnivået er lavere i offentlig sektor enn i privat sektor.  Kommunal sektor tilbyr ofte en begynnerlønn som ligger tett opptil privat sektor sin mens statlig sektor ofte ligger noe lavere.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

Mer enn lønn

Husk at lønn ikke er alt her i verden. Mange virksomheter i privat sektor, stat og kommune tilbyr et bredt spekter av spennende faglige oppgaver. Du vil lære mye og lære raskt. Du vil få jobbe med dyktige fagfolk og i staten og i større kommuner er det store fagmiljø.  I tillegg vil du lære offentlig forvaltning.

Det høres kanskje kjedelig ut, men forvaltningskompetanse fra offentlig sektor er ofte gull verdt for en videre karriere i privat sektor. Tenk bare på alle firmaene som konkurrerer om å vinne offentlige anbud på store prosjekter. Eller alle konsulentselskapene som jobber med offentlige oppdrag.

Ring arbeidsgiver

Vi anbefaler at du tar en telefon til potensiell arbeidsgiver, og hører om de har litt mer å gå på hva gjelder lønn. Gjør det på en hyggelig måte – si at du setter stor pris på jobbtilbudet og spennende oppgaver.

Hvis tilbudet er lavere enn vår begynnerlønnsanbefaling kan du vise til den. Og husk at det verste svaret du kan få er «nei». 

Noen ganger kan det virke enklere å sende den ene e-post enn å ringe. Men vi anbefaler at du tar lønnspraten muntlig. Skriftspråk  kan fremstå som mye mer firkantet, og det er vanskelig å si hvordan din nye arbeidsgiver leser innholdet. I verste fall kan man fremstå som kravstor og kranglete. Det er ikke bra hvis du har lyst på jobben.

Pensjon er viktig

Pensjon er en veldig viktig del av lønnsvilkårene dine og spesielt for deg som er ung. Arbeidsgiver plikter å ha en felles pensjonsordning for alle sine ansatte, så den kan du ikke endre kun for din egen del. Det er viktig at du kjenner til hva som tilbys. Les mer om hva Tekna mener er en god pensjonsavtale 

For offentlig sektor er nye regler om tjenestepensjon under arbeid og kommer i 2020. Løsningene for offentlig sektor blir på nivå med gode pensjonsordninger i privat sektor.

– Jeg var faktisk veldig oppmerksom på pensjonsordningene. Jeg ba juridisk avdeling i Tekna spesielt om tilbakemelding rundt dette da jeg sendte inn arbeidsavtalen min til gjennomlesning. Jeg synes det er vanskelig å kunne vurdere ordningene når man ikke kan så mye om pensjon. Jeg fikk et godt svar fra Tekna, sier Harstad.

Huskeliste:

 • Kvalitetssjekk kontrakten din! Send den gjerne til [email protected] før du signerer. Våre jurister svarer innen to dager.
 • Hvis virksomheten har en Tekna-tillitsvalgt kan du ringe og høre hvordan det er å jobbe der. Vi i skaffer deg kontaktinformasjon til tillitsvalgte i din bedrift.

Pass på å snakke med arbeidsgiver om følgende: 

 • Er det mulig å få en lønnsvurdering etter endt prøvetid?
 • Sjekk at du er del av de ordinære lønnsforhandlingene fra første året du jobber i bedriften
 • Dersom du får et lønnstilbud i år men ikke skal starte i jobben før til neste år, bør tilbudet justeres for ny begynnerlønnsanbefaling/generelt lønnstillegg.
  Låst hengelås

  Hva tjener du i forhold til andre?

  Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

  Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

  Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Fant du det du lette etter?

Les også