Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Synnøve Inga Liaaen Jensen

Synnøve Inga Liaaen Jensen var i 1963 første kvinne som tok dr.techn.-grad ved NTH.

NTHs første kvinnelige professor

Det nærmer seg 8. mars, den internasjonale kvinnedagen. I den anledning ønsker vi å hedre noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi.

Synnøve Inga Liaaen Jensen (f. 1932) fra Ålesund, kjemiker og professor emeritus ved NTNU. Hun avla i 1963, som første kvinne i Norge, dr.techn.-graden. Hun ble i 1970 utnevnt til professor i organisk kjemi ved Norges tekniske høgskole, og var institusjonens første kvinnelige professor. I 1986 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i München.

Jensens fagfelt er organisk kjemi. Hun har særlig arbeidet innen naturstoffkjemi, og har forsket på fargestoffet karotenoider. Kongen utnevnte Jensen i 2008 til kommandør av St. Olavs Orden «for hennes innsats som forsker og rollemodell.»

Neste kvinnepioner vi skriver om er Anne-Grete Ellingsen.

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.

Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equinor.no.