Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Inger Bruun

Inger Bruun var Norges første kvinnelige Statsmeteorolog

Meteorologiens førstedame

Vi ønsker vi å hedre noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi.

Inger Bruun (1915-2015) ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1942 innen meteorologi, og samme år ansatt som første kvinnelige Statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Bergen. Dette til tross for krigen, og at det ikke ble drevet ordinær værvarsling i Norge da. Hun var Norges eneste kvinnelige meteorolog i de neste ni årene. I 1980 ble hun den første kvinnelige fagsjefen på Meteorologisk institutt i Oslo.

Da Tekna Magasinet intervjuet henne i 2014, fortalte hun at da hun forhørte seg om mulige hovedfagsoppgaver, fikk hun til svar fra professoren at hun alltids kunne «skrive noe snikksnakk om kontinentaldrift». Da ble hun sint og gikk. I arbeidslivet var det aldri var noe problem å være kvinne, fortalte hun.

Bruun var værmelder på NRKs fjernsynssendinger på 1960-tallet i det månedlige programmet «Været i måneden som gikk». Det baserte seg blant annet på hennes beregninger for nedbørsnormaler rundt omkring i landet. Hun er regnet som kvinnen bak uttrykket «mot normalt», som ble opphavet til en kjent revymonolog av Leif Juster.

Neste kvinnepioner i serien er Synnøve Inga Liaaen Jensen.

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.

Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equior.no