Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anne Grete Ellingsen

Anne Grete Ellingsen var Norges og verdens første kvinnelige plattformsjef i Nordsjøen.

Dronningen av offshore

Om få dager er det 8. mars, den internasjonale kvinnedagen. I den anledning ønsker vi å hedre noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi.

Anne-Grete Ellingsen (f. 1953) fra Bergen, er regnet som Norges og verdens første kvinnelige plattformsjef i Nordsjøen. Hun er utdannet sivilingeniør fra Universitetet i Stavanger og bedriftsøkonom. Bare 25 år gammel fikk hun jobben som plattformsjef i Nordsjøen for Elf Aquitaine, på Frigg DP2 i 1983.

Hun har vært statssekretær i Olje- og Energidepartementet, hatt ledende stillinger innen fornybar energi i Agder Energi, SAE Vind DA og Vestavind Offshore AS, Norges første offshore vindprosjekt. Fra 2013 er hun leder i næringsklyngen GCE NODE på Sørlandet som jobber for at olje- og gassnæringen der skal hevde seg i internasjonale konkurranse. Hun har lang erfaring fra styreverv fra selskap i privat og offentlig sektor.

Da Tekna Magasinet intervjuet henne i 2014 berømmet hun den franske kulturen i Elf som var opptatt av fagkunnskap og teknologi, og ikke la vekt på kjønn. Men å være kvinnelig sjef på en plattform i Nordsjøen med et internasjonalt mannskap på 1980-tallet krevde sin kvinne.

– Det viktige var å være profesjonell, fokusert på jobben og ha autoritet. Jeg måtte noen ganger være tøffere enn hva som var behagelig. Innimellom var det viktig å bli stram i masken og bruke muskler, sa hun den gang.

Neste kvinnepioner ut er Berit Kvæven.

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.

Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equior.no