Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tillitsvalgte er en viktig ressurs for Tekna-medlemmene sier Arve Vaale-Hallberg, advokat i Tekna.

Aktuelt

De tillitsvalgte hjelper deg med lønnsutvikling

Publisert: 9. des. 2019

Tekna har hundrevis av tillitsvalgte som hjelper deg som Tekna-medlem med å få en riktig lønnsutvikling gjennom årlige lønnsforhandlinger.

Bedrifter med gode tillitsvalgte er den beste garantien for gode og ryddige lønnsforhandlinger. Er du ikke i en bedrift med tariffavtale, har du faktisk ikke krav på lønnsforhandlinger.

 I prinsippet kan arbeidsgiver i slike tilfeller fastsette lønnsutviklingen uten forhandlinger, selv om mange bedrifter løser dette gjennom individuelle lønnssamtaler, sier advokat Arve Vaale-Hallberg i Tekna.

Han påpeker at tillitsvalgte er en meget viktig ressurs for Tekna-medlemmene.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

 Tillitsvalgte er skolerte og ofte erfarne folk som kjenner hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, og som vet hvordan gode prosesser skal gjennomføres. De har også tilgang til lønnsstatistikk og kunnskapsbaserte verktøy som gir dem tyngde i forhandlingene, sier Vaale-Hallberg.

– Lønn opptar folk

Tillitsvalgt Ines Sulentic i Technip Norge, forteller til Tekna Magasinet at rollen som tillitsvalgt er både krevende og interessant. Hun leder forhandlinger for cirka 150 Tekna-medlemmer i bedriften.

Ines Sulentic
Ines Sulentic i Teknip Norge. Foto: Anne Grete Nordal, Tekna Magasinet


– Lønn og lønnsforhandlinger opptar folk. Jeg får ekstremt mange spørsmål om dette fra våre medlemmer. Vi hjelper, svarer og videreformidler informasjon fra Tekna og fra vår egen bedrift, og gir medlemmene indikasjon på hvordan de ligger an, slik at de kan gjøre sine egne vurderinger som grunnlag for lønnssamtaler med lederne sine, sier hun.

Som tillitsvalgt bruker hun og de andre i Tekna-gruppas styre lønnsstatistikken aktivt i forberedelser til de kollektive forhandlingene om en felles pott med arbeidsgiver.

– Det gjelder å være best mulig forberedt. Arbeidsgiver stoler mest på sine egne tall. Desto viktigere er det for oss å ha vår egen statistikk slik at vi ikke må stole blindt arbeidsgivers tall, syn og fortellinger, sier Ines Sulentic. 

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Les også