Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ung kvinne på kontoret
Det kan være lurt å ta en lønnssamtale med sjefen, men tenk gjennom hvordan du bør gå frem.

Råd og tips

Det er 7 ting du ikke må finne på å gjøre i lønnssamtalen

Oppdatert: 3. nov. 2023

Hvis du ligger under lønnsgjennomsnittet kan det være på tide å ta grep, men det er visse ting du bør styre unna.

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Om du ligger under snittet på lønnsstatistikken over, er det noen steg du burde ta for å komme deg  over på «den riktige siden».

Gjennomsnittslønnen gir en god pekepinn på hvor du bør ligge. Men har du for eksempel en spesifikk kompetanse eller erfaring som er særlig relevant for stillingen, bør du også se på tallene i øvre sjikt av lønnsrammen for eksamensåret ditt.

Finn ut hvordan du ligger an

Teknas lønnsstatistikk er ment som en veiledning, og i tillegg må man ta i betraktning arbeidsgivers lønnspolitikk og lønnsnivået i bedriften. For å få informasjon om det lokale lønnsnivået, kan man ta kontakt med tillitsvalgte i bedriften. De kan gi deg informasjon om lønnsnivået i bedriften for ansatte med tilsvarende kompetanse og erfaring, og dermed gi deg en indikasjon på hvilket reelt forhandlingsrom man har.

Du kan også snakke med kolleger med samme arbeidsoppgaver om deres lønn, dersom du er komfortabel med det.

Når du har tallene, må du tenke gjennom hvilke argumenter du vil bruke i lønnssamtalen med arbeidsgiver.

Fokuser på hvordan stillingen din har utviklet seg gjennom året og dine arbeidsprestasjoner. Har du for eksempel fått mer ansvar eller mer krevende arbeidsoppgaver? Eller kan du vise til gode resultater? Slike ting er det relevant å ta opp. Tidspunktet bør være riktig både for deg selv, og bedriften.

Går bedriftens økonomi så det suser? I så fall kan du gå videre til neste steg med god samvittighet.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand. 

Forbered deg til lønnssamtalen

En lønnssamtale er en prat med lederen om den lønnen man har. Om det er god balanse mellom de prestasjonene man gjør for arbeidsgiveren sin, og den lønnen man mottar.

Det er vanlig med én lønnssamtale per år i Norge. Det er vanlig at dette er angitt i selve arbeidsavtalen. Alternativt kan det fremgår i en tariffavtale man er tilknyttet. Men du kan også be sjefen om en lønnssamtale utenom dette.

Det kan være lurt å informere lederen, og aktualisere ulike temaer før møtet.  Man må på dette stadiet være godt forberedt på hva slags argumenter du tenker å bruke.

Du kan også ta kontakt med Teknas jurister, dersom du har noen spørsmål om lønnssamtalen eller ønsker å diskutere de ulike argumentene som du har tenkt til å bruke.

Les også:– Det kan være ekstra viktig å be om lønnssamtale nå

Selve lønnssamtalen

Lønnssamtalen er ganske lik om man jobber i privat eller offentlig sektor. Men i det offentlige er oppgjørene ofte mer sentralstyrte og uten den lønnsrammen man kan ha tilgang på i privat sektor. Lederen lokalt har da ofte mindre spillerom til å tilgodese den enkelte. Dette er noe Tekna er imot.

Det kan lønne seg å komme med konkrete summer eller prosenter under samtalen, men ikke uten videre. Da bør du først ha rådført deg med tillitsvalgt

NB: Selv om det er en lønnsvurdering, kan ikke sjefen bestemme at du skal ned i lønn.

Avtalt lønn følger av arbeidsavtale pluss årlig justering. Utgangspunktet er at nedjustering i lønn krever samtykke fra arbeidstaker. Hvis arbeidsgiver ønsker å nedjustere lønn må vanligvis reglene for oppsigelse følges.

Les mer om lønnskutt her

Ikke gjør disse 7 feilene:

Når du er klar for en lønnssamtale er det noen ting du bør unngå, her er syv av dem: 

  1. Ikke bland privatøkonomien opp i lønnssamtalen. Ikke argumenter med at du må ha mer penger for å betale ned lånet for eksempel.

  2. Ikke kom med personangrep mot noen.

  3. Ikke bruk samtalen som en anledning til å ta opp at sjefen ikke ser deg godt nok.

  4. Ikke si at det er noen andre sin skyld at du ligger der du ligger lønnsmessig.

  5. Ikke true med å si opp, dersom du ikke mener det.

  6. Ikke lyv, blir du tatt i løgn vil det ødelegge mye.

  7. Ikke la samtalen gli inn i en medarbeidersamtale, det skal være to forskjellige ting.

Det lønner seg å være profesjonell. Det man ikke får i år, kan man kanskje få neste år.

Les også