Råd og tips
Hvordan snakker du til deg selv?
Forskning viser at vi har en tendens til å være strengere med oss selv enn vi er med andre. Hvorfor er det slik? Hør mer om det i denne episoden av Mestringspodden.
– Vi tenker også at andre er mer kritiske til oss enn de faktisk er. Og blikket på oss selv kan i mange tilfeller bli altfor strengt og i verste fall føre til uhelse, sier psykolog Carina Carl.
Mange studenter snakker seg selv ned
I Teknas seneste undersøkelse om studenters psykisk helse oppgav hele 42 prosent at de har lett å fokusere på det negative og ofte snakker seg selv ned. For studenter som vil
prestere kan spesielt eksamenstiden og tider med vurderinger være preget av ekstra mange kritiske tanker.
– Hvis jeg snakker kritisk til meg selv kan jeg få dårlig selvtillit, jeg blir skuffet over meg selv, og jeg kan bli demotivert, sier Matias Flatebø. Han studerer ingeniørvitenskap og IKT på NTNU i Trondheim, og er en av tre studenter som deltar i episoden.
Støttende dialog fungerer best
Mange tror at den kritiske indre dialogen virker positivt på prestasjon og motivasjon. Dette er ikke tilfelle ifølge forskningen.
– Det er den støttende, tryggende og investerende indre dialogen som stimulerer til resultater, sier Carl.
Bli din egen investor
Du kan snu selvkritikk til motiverende og investerende selvsnakk ved å øve positiv indre dialog. Du kan spørre deg selv hva du ville sagt til andre i samme situasjon, og deretter si dette til deg selv.
– Måten vi snakker til oss selv virker direkte inn på hjernen vår, og dermed hvordan vi har det følelsesmessig. Gjennom vår indre dialog kan vi være vår egen investor, vår egen støttespiller og heiagjeng, sier Carl.
Selvkritikk kan brukes til motivasjon, så lenge det ikke bikker over til at vi er for negative til oss selv.
– Det å være selvkritisk kan hjelpe meg til å se hva jeg kunne gjort bedre, slik at jeg kan jobbe med det og gjøre ting bedre neste gang jeg er i samme situasjon, avslutter Matias.
Hør hele episoden om selvkritikk og å lær mer om temaet!
Mestring og mental helse
Stresset før eksamen, eller inne i en litt vanskelig periode. Mange studenter har det akkurat som deg, og her finner du god hjelp til å takle utfordringer i hverdagen.