Tips og triks
Søvn kobles til grunnleggende ferdigheter som å bruke hodet og tenke klart, til immunforsvaret vårt og til generelt overskudd og god helse. Lær mer i denne episoden av Mestringspodden.
– Velvære, følelsesmessig balanse, evne til å tåle ulike belastninger og smerter og konsentrasjon, hukommelse og evne til å ta inn ny informasjon er alle ting som er avhengig av søvn, sier psykolog Carina Carl.
I episoden får vi møte Sigrid som studerer industriell økonomi ved NMBU på Ås. Hun forteller at hun som regel sover ganske bra, men i perioder hvor hun har mye å tenke på kan det gå ut over søvnen.
– Problemet mitt er å faktisk sovne. Da ligger jeg og tenker på alt jeg burde gjort og ting som jeg har glemt. Når jeg har fått disse tankene i hodet klarer jeg ikke slippe dem, og da kan det ta lang tid før jeg sovner, sier Sigrid.
Psykolog Carl forklarer at det er flere ting som kan hjelpe deg i jakten på god søvn, og at det også er en del du bør unngå å bedrive tiden med rett før du skal legge deg.
– Ifølge forskning er det viktigste er å stå opp til samme tid hver dag, også i ferier og helger, dersom søvn er en stor utfordring for deg. Dessuten er det lurt å bruke sengen til å sove, ikke til TV eller mobil, sier Carl.
Utfordringer med mobilbruk er noe Sigrid kjenner seg igjen i.
– Jeg kan fort finne på å ligge en time på mobilen etter at jeg har lagt meg, og når klokka ringer dagen etterpå så hender deg jeg bare blir liggende, sier hun i episoden.
Noen opplever å følge rådene for bedre søvnhygiene, men at hjernen likevel ikke faller til ro. Da finnes det heldigvis en vitenskapelig fundert metode som kan hjelpe.
– Avspenning og øvelser med fokus på pust kan virke beroligende. Du kan øve deg på å legge oppmerksomheten på pusten, og hver gang du registrerer at tankene vandrer vekk, så venter du oppmerksomheten tilbake til pusten, avslutter Carl.