Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne i hengekøye på en brygge. Med mestringspodden-logo og tittelen Hvile
Hvordan hviler vi egentlig best?

Råd og tips

Både hjerne og kropp trenger hvile

Publisert: 21. mars 2022 Podkast

Hvile er en forutsetning for at vi skal fungere – både fysisk og mentalt. Men er vi egentlig gode nok på det? Og hvordan hviler vi best? Lær mer i Mestringspodden.

For at både hjernen og kroppen skal fungere optimalt, må vi ha overskudd. Det forutsetter virksom hvile, altså at vi klarer å finne av-knappen, sier psykolog, Carina Carl.

Hvorfor hvile er viktig

Carl forklarer at når vi ikke hviler nok blir vi oftere syke og mentalt gir det større spenn av følelser. Vi får mindre overskudd til å håndtere livet.

– Du kan tenke på det som at systemet ditt blir overbelastet. Dette gjør at du har mindre kapasitet til å håndtere de små og store hendelsene og gjøremålene i hverdagen. Da skal det mindre til før du lar deg irritere, blir oppgitt og blir lei deg, sier Carl.

Hvordan hviler studenter?

I episoden får vi møte studentene Emma, Karoline og Matias, som deler sine erfaringer med hvile i studietiden. De forteller om utfordringer med å koble skikkelig av.

– Oftere enn at kroppen må hvile, føler jeg at hodet må hvile. Og da gjør jeg nok det motsatte av det jeg gjør for å hvile kroppen. Jeg tar gjerne en løpetur eller en tur i skogen. Der får jeg best hvile hodet fordi det føles som at tankene fordufter opp i lufta, sier Emma som studerer IKT på NTNU i Trondheim.

Emma Stanger
Emma studerer til å bli sivilingeniør på NTNU

Vanskelig å prioritere hvile

Det kan være vanskelig for studenter å prioritere hvile i en hektisk studiehverdag. Hvile fører noen ganger med seg dårlig samvittighet for at man ikke bruker tiden på skolearbeid.

– Jeg føler at tiden jeg bruker på å hvile kunne jeg brukt å fremme skoleprestasjoner. Jeg tenker at dersom jeg ikke bruker den tiden jeg har på å bli bedre, føler jeg at jeg kaster bort tiden, sier Emma.

Men slik er det naturlig nok ikke. Vi trenger også rolige perioder nettopp for å kunne fungere når det er hektisk.

– I en tid hvor effektivitet og nytteverdi regjerer, kan hvile bli sett på som bortkastet. Men vi vet at for eksempel kreativitet og fleksibel tenking forutsetter tid og ro – altså hvile. Så det er viktig å prioritere hvile, også for studenter, avslutter Carl.

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

Les også