Råd og tips
Hvordan takler du stress?
60 prosent av Tekna-studenter opplever stress i studiehverdagen. Stine Lier studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim, og hun kjenner ofte på stresset livet som student fører med seg.
– Noen ganger kan det ta tid før jeg virkelig forstår det vi har i fagene. Og hvis jeg merker at andre forstår ting fortere enn meg, blir jeg ofte stresset, sier Stine.
Hva er egentlig stress?
Psykolog Carina Carl gjester Mestringspodden og gir råd til studenter som sliter med stress. Hun gir også en god forklaring på hva stress er, og hvorfor det er en del av oss alle.
– Stress er energi og handler om overlevelse. Fra naturens side har vi nedarvet en alarmberedskap som gjør at vi kan kjempe eller flykte når det blir nødvendig. I vår tid er det ikke farlige dyr som trigger denne alarmen, men heller høye krav til oss selv eller frykten for ikke å være gode nok. Da skaper kroppen energi for å sette oss i stand til å håndtere det vi står ovenfor, sier Carl.
Positivt og negativt stress
Stress kan i noen situasjoner oppleves som positivt. Stine trekker frem de gangene hun skal prestere når hun snakker om hvordan stress hjelper henne.
– Det gjelder for eksempel når jeg skal holde en presentasjon jeg gruer meg til. Da føler jeg at stresset skjerper meg. Jeg tror også at jeg drar nytte av dette på eksamen, at stresset gjør at jeg presterer bedre, stier Stine.
Carl sier at følelsen av kontroll er nøkkelen skiller det positive stresset fra det negative. Det er når vi føler at vi mister kontrollen og kravene blir for høye at stresset påvirker oss negativt.
– Negativt stress kan gjøre oss overveldet og handlingslammet og ute av stand til å gjennomføre det vi skal. Når vi har for høye krav enn det vi opplever å ha ressurser til, kan vi oppleve stress på en negativ måte, sier Carl.
Fysisk aktivitet og rolig pust hjelper
I stressende perioder kan det hjelpe å trene. Etter en økt vil blodtrykket falle som gjør at du lettere vil falle til ro, konsentrere deg og få ting gjort. Rolig pust aktiverer det beroligende nervesystemet som gir klart hode og ro i kroppen.
– Ved hjelp av fysisk aktivitet kan pressede oppleves som mer overkommelige, og du kan lære å roe ned når du trenger det, selv om du har mye å gjøre. Med tanke på pusten kan det være så enkelt som å gjøre 3-5 dype pust. Du kan øve deg i å søke inn til og bruke pusten i stressende situasjoner, sier Carl.
Hør andre episode av mestringspodden for å få flere gode råd til å takle stresset i studiehverdagen.
Mestring og mental helse
Stresset før eksamen, eller inne i en litt vanskelig periode. Mange studenter har det akkurat som deg, og her finner du god hjelp til å takle utfordringer i hverdagen.