Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ung mann sitter foran laptop og klør seg i hodet. Med mestringspodden-logo og tittel Bedragersyndrom

Råd og tips

Har du hørt om bedragersyndromet?

Publisert: 21. jan. 2021 Podkast

– Det føles som om veldig mange tror jeg kan mye om faget jeg studerer bare fordi jeg har fått en god karakter. Men egentlig føler jeg at jeg bare har blitt god til å pugge, sier Tone.

– Det er en opplevelse av å være en bløff og tilhørende frykt for å bli avslørt. Du kobler mestring til flaks eller andre utenforstående forklaringer, og ikke til at du faktisk er flink, sier psykolog Carina Carl. 

Bedragersyndromet er et fenomen overraskende mange høyt presterende kjenner på, og det handler om en manglende evne til å ta egne prestasjoner inn over seg. 

Nærbilde av Tone som smiler
Tone kjenner seg igjen i fenomenet som beskrives som bedragersyndromet

I episoden om bedragersyndromet får du møte Tone som studerer byggdesign på UiA, og hennes erfaringer med følelsene som Carl beskriver ovenfor. I tillegg får vi som vanlig nyttige tips og råd fra psykologen underveis. 

Mange undervurderer seg selv 

Carl forteller at bedragersyndromet ikke må forveksles med en psykisk lidelse, fordi det er mer enn opplevelse heller enn et syndrom, og at det er absolutt mulig å gjøre noe med. Likevel er følelsene veldig virkelige for Tone og mange studenter. 

– Kjennetegn på bedragersyndromet kan være blant annet følelsen av å bli overvurdert av andre, undervurdering av egne prestasjoner, frykt for å feile og perfeksjonisme. Tilhørende tanker er ofte «jeg var heldig», «det var flaks» og «det er bare et tidsspørsmål før jeg blir avslørt», sier Carl. 

Dette er følelser som Tone kjenner seg igjen i. 

– Jeg føler at utdannelsen jeg tar er sett på som vanskelig å gjennomføre, og at du må være et geni for å klare det. Og fordi jeg har det bildet av utdanningen tenker jeg at jeg ikke er smart nok til å få det til. Så gjennom studieløpet går jeg og venter på at det skal bli vanskelig nok til at jeg må droppe ut, sier Tone. 

Svært aktuelt for Tekna-studenter  

Bedragersyndromet dukker som nevnt ofte opp hos høyt presterende mennesker. Da Tekna i sommer undersøkte studentmedlemmene og deres psykiske helse, svarte tre av fire at de setter høye eller svært høye mål for seg selv i studiene. Så kanskje er bedragersyndromet ekstra gjeldende for Tekna sine studenter. 

– Det føles som om veldig mange tror jeg kan mye om faget jeg studerer bare fordi jeg har fått en god karakter. Men egentlig føler jeg at jeg bare har blitt god til å pugge og studere, men at jeg ikke har blitt god til selve faget, sier Tone. 

Det som Tone sier her, går igjen hos dem Carl omtaler som ekspertene. 

– Det er ulike varianter av bedragersyndromet og typisk for dem vi kan kalle ekspertene er at selv om disse menneskene er dyktige og kunnskapsrike, undervurderer de ofte sine egne evner, sier Carl. 

Kjenner du deg igjen? Hør hele episoden og få gode tips og råd fra psykologen. 

Les også