Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Katrine Olsson på kontoret

STOR OPPGANG: Katrine Olsson tror på gode tider for studentene lønnsmessig dette året. Foto: Tekna.

Studenter kan forvente opp mot 20 kroner mer i timen i år

De fleste burde vente seg et kraftig lønnshopp i sommer- og deltidsjobben. Enkelte kan gå opp over 20 kroner i timen.

Du er kanskje en av mange studenter som har fått en relevant deltids-eller sommerjobb, og muligens er du bare glad for å ha fått tilbudet.

Men vet du egentlig hva du burde tjene i slike jobber? Vi har laget en oversikt for deg basert på undersøkelser vi har gjort av timelønnen til Tekna studenter i relevant sommerjobb. 

Hvor mye kan du vente deg i lønn neste år?

Under finner du en oversikt over hva vi mener du bør kunne vente deg neste år, i både sommer- og deltidsjobber. Det er naturligvis forskjell på hvor du er i utdanningsløpet, og vi har derfor lagt opp en veiledning i forhold til hvilket år du har siste eksamen:

  • 2022: Du kan tjene 245 kroner i timen.- opp 24 kroner i timen fra i år.
  • 2023: Du kan tjene 230 kroner i timen - opp 21 kroner i timen fra i år.
  • 2024: Du kan tjene 220 kroner i timen - opp 6 kroner i timen fra i år.

Dette er altså en betydelig oppgang fra det dere tjente i år. 

Grunnen til at flere kan gå opp

Katrine Olsson, som er rådgiver i Tekna, forteller hvorfor ikke førsteårsstudentene er med i statistikken.

– Grunnen til at noen av kullene går opp inntil 20 kr timen er rett og slett beregningsgrunnlaget som tilsier at dette er nødvendige justeringer av veiledningen vår- og det enkle faktum at vi har rundet opp til hele tall fra nærmeste femmer. For å nå dette bør studenter gå i vennlig dialog om lønnstilbudet med arbeidsgiver- men husk at dette kun er en veileder og ikke en fasit.

– Samtidig traff vi veldig godt med våre veiledninger for 2020- så det tyder på at kart og terreng stemmer ganske bra. Husk: Det er viktig for arbeidsgivere å etablere kontakt med gode studenter for fremtidig rekruttering og studenter med noen års studier har mye å bidra med i den riktige sommerjobben, sier Olsson.

– Hvorfor er ikke første- og sisteårsstudentene med?

– Veiledningen vår om lønn i relevant sommerjobb er derfor rettet mot studenter som har litt mer fagkunnskap - minst to år- og hvor vi mener at de kommer på et nivå hvor de kan bidra faglig i relevante sommerjobber. Veiledningen til de som gå sisteåret er vel strengt tatt vår begynnerlønnsanbefaling som vi utarbeider hvert år til avgangsstudentene.

Tjente 220 kroner

Giulia Andersen Faraglia, som studerer byggeteknikk og arkitektur med fordypning i konstruksjonsteknikk, går på siste året på masterstudiet. Hun tjente rundt snittet i sommerens jobb.

– På min første relevante sommerjobb (2019) fikk jeg 205 kroner per time som tredjeårsstudent (ferdig bachelorstudiet). På min andre sommer (2020) fikk jeg 220 kroner per time som fjerdeårsstudent. 

– Jeg har jobbet to somre på rad som sommerhjelp for et entreprenørfirma. Det var utrolig spennende og gøy å få være på en byggeplass hvor jeg fikk egne relevante arbeidsoppgaver. Jeg fikk utrolig mye nyttige erfaringer som jeg kan ta med meg videre i studiet, og som ga meg et innblikk i hvordan det er å jobbe i et entreprenørfirma, sier Fraglia.  

Hun forteller at hun bruker Teknas lønnsstatistikk for å vurdere lønnen.

– Jeg har sett på Teknas lønnsstatistikk for å se om jeg fikk rundt det jeg kunne forvente. Heldigvis var lønna jeg fikk veldig nært Tekna sine anbefalinger. Jeg hadde nok ikke forhandlet lønn for sommerjobben da jeg føler at det er en del konkurranse og jeg var veldig fornøyd med å ha fått en relevant sommerjobb.

– For min del var da viktigere å få kontakter samt en fot innenfor bransjen. Nå som jeg søker fast jobb kan det være mer relevant for meg å tenke på forhandling dersom lønna ikke er bra nok sett opp mot anbefalingene. Da vil jeg ha større erfaring og inntekt vil ha en større betydning, sier hun.

– Tjente 240 kroner i timen 

Emma Peistorpet, som går fjerdeåret siving. vann- og miljøteknikk på NMBU, har også erfaring fra relevante sommerjobber. Hun sier det skal litt til for egen del å forhandle om lønn i slike jobber.

– I og med at jeg har tjent såpass godt begge stedene jeg har jobbet, så har jeg følt det har vært lite naturlig å forhandle om lønnen. Jeg har hørt med hva andre i klassen min tjener i relevant sommerjobb, og de tjener betraktelig mindre. Jeg hadde forhandlet hvis jeg tjente under 200 kroner i timen. 

– Jeg har vært superheldig og bare hatt relevante sommerjobber. Første sommerjobben min var hos Sweco (avd. Hamar). Her tjente jeg 240 kroner i timen.

– Etter det har jeg jobbet hos HIAS, Mjøsas største renseanlegg, og tjente 216 kroner i timen.  Jeg skaffet meg sommerjobb med å være på! Selv om det er veldig skummelt å ta en ekstra telefonsamtale, så ringte jeg senest en dag etter å ha sendt mail til arbeidsgiveren min. Begge arbeidsplassene mine har i ettertid sagt at det er veldig positivt å ta en ekstra telefonsamtale så man ikke går i glemmeboka. Det funket veldig bra i mitt tilfelle, sier Peistorpet.