Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sverre Haug Lindseth står på takterrase over Oslo

Sverre Haug Lindseth ligger godt over øverste lønnskurve i Tekna-statistikken.

Hva betyr lønn for deg?

Sverre er et av Tekna-medlemmene som tjener mest. Det viktigste er likevel å ha det gøy på jobb.

Hva betyr egentlig lønnen for Tekna-medlemmene? Vi har snakket med medlemmer som har ulik holdning til lønn og karriere.

Allerede da Sverre Haug Lindseth (33) begynte i sin første jobb etter sivilingeniørstudiene i 2013, lå han rundt 90-percentilen på Teknas lønnsstatistikk. Han var altså blant de 10 prosent som tjente best i sitt utdanningsårskull. Den gang jobbet han med konstruksjonsteknikk i Dr.techn. Olav Olsen.  

 – De er de fremste i sin bransje og kunne tilby sine ansatte gode vilkår. Jeg jobbet der i to år fra 2013 til 2015, men hadde hatt sommerjobber der allerede fra 2010, så jeg følte det var interessant å prøve noe nytt.

Les også Ikke så opptatt av lønn, men drømmer om å spille korrupt politimann

Fra konstruksjoner til strategier

Da Sverre tok steget over til jobb i Boston Consulting Group (BCG) i 2015, endret jobbinnholdet seg helt. BCG er et av verdens ledende selskaper innen ledelsesrådgivning. På kundelisten står alt fra humanitære organisasjoner til store industriselskaper og nasjonale organer.

 Vi møter den unge sivilingeniøren i stilfulle lokaler i en ærverdig bygård vis-a-vis Slottsparken i Oslo.

 –  Jobben i BCG er helt forskjellig fra jobben i Olav Olsen der jeg regnet på stål og betong i offshorekonstruksjoner. Når mormor spør hva jeg jobber med, forteller jeg at vi hjelper verdens største selskaper med å løse deres aller vanskeligste problemer. Da ler hun litt og spør om jobben har gått til hodet på meg, men det er jo faktisk det vi driver med, sier Sverre.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Bredt sammensatt team

–  Vi tror kombinasjonen av industrikompetanse og mangfold er nøkkelen for å å bistå store selskaper med å ta vanskelige strategiske beslutninger. Kollegene mine er utdannet innen alt fra finans til filosofi, historie, medisin og jus. Felles for alle er at de har over snittet logisk sans og er flinke med både tall og mennesker.

Når mormor spør hva jeg jobber med, forteller jeg at vi hjelper verdens største selskaper med å løse deres aller vanskeligste problemer.

 Sverre forteller at han strukturerer usammenhengende informasjon slik at ledelse og styrer i store selskaper kan ta riktige beslutninger.

 – Det kan handle om å endre organisasjoner til å bli mer effektive, lønnsomme, og konkurransedyktige. Et konkret eksempel kan være å forstå hvilken rolle de skal ta i det grønne skiftet og hva de skal investere i.

– Som sivilingeniør i Dr.techn.Olav Olsen, kunne det ta veldig lang tid fra en konseptskisse til det vi regnet på ble bygget. I BCG opplever jeg at vi ser resultatene av det vi jobber med mye raskere.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

Ny jobb – høyere lønn

Det var Ikke bare jobbinnholdet som endret seg for Sverre Haug Lindseth, men lønna gikk også et hakk opp. Etter seks år i BCG ligger han godt over den øverste kurven i Teknas lønnsstatistikk.

– Vi er et konsulentselskap i den øverste ligaen. Konkurransedyktige vilkår for alle ansatte er viktig for selskapet, sier Sverre. Han mener likevel det viktigste er at selskapet er det stedet i Norge hvor man kan gjøre størst forskjell for andre med evnene sine og innsatsen man legger ned.

 –  Dette var hovedgrunnen til at jeg skiftet jobb, sier han.

 Han forteller om et unikt opplærings- og utviklingsløp i selskapet.

 – Da jeg begynte, ble jeg sendt på en mini-MBA i Boston. Felles for alle som jobber her er at vi hvert år har 3-4 uker med opplæring. Før koronapandemien hadde vi for eksempel samlinger for alle i Europa for å bygge nettverk og for å lære oss «håndverket» i hvordan vi jobber i BCG.

Mann ved rund trapp
Om fem år er Sverre Haug Lindseth en av partnerne i Bouston Consulting Group i Norge, om alt går slik han har tenkt.

 – Forutsetningen for å lykkes i BCG er at du er god til å lære nye ting, lære deg om nye bransjer og hva som skaper verdi, sier han.

Ingen kollektive avtaler

Han opplyser at selskapet hverken har hovedavtale, tariffavtale eller særavtaler.

–  For lønnsdannelsen i BCG er nok Tekna-statistikken mindre viktig, sier han. Selskapet har ambisjon om å være den mest attraktive arbeidsgiveren for talenter, og det gjelder også lønn.

Sverre, som selv har vært aktiv studentkontakt i Tekna og dessuten sittet i Teknas hovedstyre som ordinært medlem i to år, mener likevel at statistikken er viktig for andre Tekna-medlemmer og for lønnsdannelsen i samfunnet generelt.

– Jeg er glad i Tekna og alle de gode tilbudene foreningen yter medlemmene, og da jeg satt i Teknas gruppe i Dr. techn.Olav Olsen brukte vi statistikken aktivt i lønnsforhandlingene.

 Selv legger han ned mye tid og innsats i jobben, men mener de ansatte i BCG har gode rettigheter og blir godt verdsatt.

Tar pappaperm

–  Det var for eksempel ikke noe problem å få seks måneders pappapermisjon etter at vår første sønn ble født i 2020, og det blir heller ikke noe problem når vi venter nummer to i februar, sier han.

Ifølge den karrierebevisste sivilingeniøren har BCG en unik pyramidemodell der alle på hvert nivå hele tiden måles og insentiveres på hvor gode de er til å løfte de som er på nivået under.

– Alle må ta en rolle som mentor og hjelpe de som er yngre i «gamet».

 –  Hvor opptatt er du av hvor mye du tjener, på en skala fra 1 til 10?

 – Da vil jeg si fem, men det er klart at vi tjener godt i BCG. Det viktigste er likevel hvor morsomt det er å være på jobb. Her føler jeg at det jeg driver med virkelig gjør en forskjell både for kunder, næringslivet og samfunnet.

 Han forteller at en god dag på jobben kan være at han er med på å spille kundene gode slik at de tar gode beslutninger og kanskje kan briljere internt i eget selskap, og få gjennomslag for det de har jobbet sammen med dem for å få til.

Gjør opp status hvert halvår

Sverre forteller at han hvert halvår pleier å se seg tilbake og tenke gjennom om den utviklingen han opplever personlig er verdt det å jobbe så mye.

 – Foreløpig har svaret vært et rungende ja. Det er skikkelig gøy!

 Han forteller at han de første årene i BCG nok hadde mellom 100 og 150 flyreiser i året, og at han stortrivdes med det. Han skryter av den gode business-supporten, som at andre setter opp møter og alt som hører med, slik at han kan jobbe effektivt.

   Hva gjør du om fem år?

 – Da er jeg fortsatt i BCG, men da er jeg partner, som det nå er ca 15 av på Oslokontoret. Ennå er jeg såkalt «principal» som er noe mellom prosjektleder og partner – en slags juniorpartner. Dessuten vil jeg være pappa til to. Det skjer allerede neste år.

   Hva gjør lønna deg i stand til å realisere i livet?

 –  Som foreldre er det fint å ha en så robust økonomi at du slipper å tenke på om du har råd til alt en familie trenger av utstyr og tjenester. For eksempel er det et privilegium å ikke måtte prioritere om man skal kjøpe vanlig barnevogn eller løpevogn, men kan gå for begge deler.

Vi kjøper oss kvalitetstid hjemme ved at vi for eksempel har vaskehjelp.

Kona, som han forøvrig traff gjennom Tekna som studentkontakt ved NTNU, er også utdannet sivilingeniør med godt betalt jobb i SATS.

 –  Vi kjøper oss kvalitetstid hjemme ved at vi for eksempel har vaskehjelp. Vi jobber begge en del, og da er det fint om en time på jobb kan spare oss for to timer med husarbeid. Tid er jo blitt en enda knappere ressurs når man har fått barn, mener han.

 Sverre forteller at de også har en au pair som bor i en utleiedel i rekkehuset de bor i.

 –  Dessuten har vi fire besteforeldre i 30 minutters avstand, så vi har innrettet oss veldig praktisk i privatlivet, sier Sverre Haug Lindseth. Gjennom foreldrene har de også tilgang til hytter.

 Han forteller at favorittferien er lange løpeturer i fjellet.

 – Bryllupsreisen var å løpe 170 kilometer med 11 000 høydemetere rundt Mont Blanc på seks dager fra hytte til hytte.

 – Vi løper mest i Norge, men robust økonomi gjør det mulig å oppleve andre fjell også – gjerne Madeira, Alpene/Dolomittene i Europa eller Aspen i USA.  

--------

Uansett hvor opptatt du er av lønna di, kan du finne mye god informasjon om dette på "Alt du lurer på om lønn" og husk at rykende ferske tall fra årets Tekna-statistikk blir publisert 6. desember.