Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av hender sittende ved et bord med pen og papir
TEKNA-GRUPPE: Arthur Sund forteller at de kun har utelukkende gode erfaringer med å starte opp gruppe på arbeidsplassen. Foto: Unsplash.com.

Aktuelt

Jobben vil endre stillingstitler - da kommer Tekna-gruppen godt med

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 9. apr. 2021

– Det dukker opp slike ting hele tiden, og vi føler bedriften hører på oss, sier Arthur Sund.

Sund jobber som løsningsarkitekt mot kunder i bedriften Cognite. Der har han også blitt styreleder i Tekna-gruppen som ble startet opp i fjor. Nå teller gruppen nesten 100 personer, og de har ikke ligget på latsiden det siste året.

– Vi fikk blant annet veldig god støtte av Tekna sentralt til å iverksette hovedavtale. Bedriften hadde ikke noen innvendinger mot det, så det gikk veldig smertefritt, sier han.

– Jeg tror alle medlemmene av Tekna har bruk for en bedriftsgruppe

Sund forteller at prosessen med å danne bedriftsgruppen gikk raskt, så fort de ble enige på jobben om hvilken vei de skulle ta.

– Tekna-gruppen i Cognite startet opp våren 2020. En del ansatte gikk sammen for å finne en god måte organisere seg på. De fant da ut av flertallet av initiativtakerne allerede var medlemmer av Tekna, så de endte opp med å danne en Tekna-gruppe, som jeg senere ble styreleder i, sier han.

– Det gikk raskt å forme en bedriftsgruppe, men det var først etter noen måneder at vi fikk på plass en hovedavtale med bedriften og ble en gruppe med et avklart forhold til bedriften, sier Sund.

Diskuterer hvordan overtid skal kompenseres

Nå møtes styret i Tekna-gruppen minst en gang i måneden for å snakke om saker som opptar medlemmene. Dette arrangeres i forkant av et dialogmøte som de ansatte har med bedriftsledelsen hver måned.

– For tiden jobber vi blant annet sammen med ledelsen med å rydde opp i kontrakter der ansatte har en særlig uavhengig stilling, både for nyansatte og eksisterende ansatte. Dette for å få klargjort hvor skillelinjene skal gå og når dette unntaket i arbeidsmiljøloven kan anvendes. Vi kommer også til å jobbe mye med hvordan overtid skal kompenseres framover, sier han.

FORNØYD: Arthur Sund angrer ikke på at de opprettet gruppe på arbeidsplassen. Foto: Privat.

– Hvem kan ha bruk for en Tekna-gruppe på jobben?

– Jeg tror alle medlemmene av Tekna har bruk for en bedriftsgruppe på arbeidsplassen. Det dukker hele tiden opp saker hvor man har mye større gjennomslagskraft kollektivt enn individuelt. Sånn som i dag fikk jeg vite at det er snakk om å endre en del stillingstitler. Det kan for mange oppleves som en slags degradering av stillingen, hvis man for eksempel går fra stillingstittel Director til Senior Project Manager, forteller Sund.

– Man får muligheten til å involveres tidlig i endringsprosesser på arbeidsplassen, og får på den måten sørget for at flere stemmer blir hørt før viktige avgjørelser som angår arbeidstakerne blir tatt. Vi har flere saker hvor vi har fått gjennomslag, så vi føler absolutt vi har et godt samarbeidsklima med ledelsen i selskapet, sier han.

Hvorfor burde du lage en Tekna-gruppe?

  • Medlemmene får et forum hvor de kan diskutere arbeids- og lønnsvilkår på arbeidsplassen. Via tillitsvalgt får man også en kanal til ledelsen hvor man kan sende ønskede signaler.
  • Med en Tekna-gruppe på arbeidsplassen kan dere kreve en tariffavtale med bedriften. Gjennom tariffavtaler får medlemmene og den tillitsvalgte utvidede rettigheter. Tariffavtalen gir rettigheter på områder hvor bedriften kan bestemme ensidig ellers. 
  • Tariffavtale er en forutsetning for rett til årlige lønnsforhandlinger i privat sektor.
  • Tariffavtale gir drøftingsrett i viktige spørsmål som gjelder medlemmenes arbeidsforhold.
  • Tariffavtale gir rett til informasjon fra ledelsen.

Les også