Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Dame sitter foran et bord og har lønnsamtale
TØR Å TA SAMTALEN: Synne Lüthcke Lied mener det er viktig å tørre å ta samtalen med sjefen: Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

– Det kan være ekstra viktig å be om lønnssamtale nå

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 6. des. 2022 Podkast

– Vi får mange telefoner av folk som gruer seg til å ta samtalen, sier advokat Synne Lüthcke Lied.

Om du får mindre penger inn på kontoen hver måned enn det du mener er riktig, er det viktig å ta en lønnsamtale med sjefen. Du kan ikke forvente at arbeidsgiver nødvendigvis vet hva kompetansen din er verdt.

Da de fleste bruker mer hjemmekontor enn tidligere, kan det være vanskelig for sjefen å vite nøyaktig hva du gjør.

– Derfor kan en lønnssamtale i disse dager være ekstra viktig, sier Teknas ekspert, Synne Lüthcke Lied. 

– For all del ikke lyv.

Fokuser på deg selv

Du har to oppgaver i lønnssamtalen, du skal overbevise sjefen om hvorfor du fortjener høyere lønn, men også gi sjefen verktøy og gode argumenter for å ta det høyere opp i systemet, dersom det er nødvendig.

Hvordan gjør du dette på best mulig måte?

Det aller viktigste du gjør skjer i dagene i forveien, sier Lied.

– Det første du gjør er å gi beskjed til sjefen om at du ønsker en lønnssamtale. Spør gjerne god tid i forveien slik at dere begge har tid til å forberede dere.

Det du selv skal bruke tiden på er å få oversikt over hva du har gjort siden forrige lønnsamtale. Fokuser på deg selv og dine egne prestasjoner. 

  • Har du gjennomført det du skulle ha gjort?
  • Har du oppnådd mål som er satt av arbeidsgiver?
  • Har du gjort det ekstra bra på noen prosjekter?
  • Har du noe konkret å vise til, i form av tall, tilbakemeldinger, eller lignende?
  • Har stillingen din endret seg på noen måte?

Lied mener det er best å ha dette møtet fysisk. Book et møterom for en times tid, og ha i bakhodet at dette er en samtale, det er ingen forhandling.

– Få liker å skryte av hvor flink man selv er.

– Man skal fokusere på seg selv fordi at lønn er individuelt, den ansatte blir lønnet ut fra stillingens ansvars -og arbeidsområde, kompetanse, arbeidsinnsats, erfaring og utvikling siden forrige lønnsvurdering . Hva andre gjør eller ikke gjør kan ikke påvirke disse faktorene, som den enkeltes individuelle lønn vurderes på bakgrunn av.

– For all del ikke lyv, vær ydmyk og vis at du ikke tar floskler ut fra luften bare. Du er god til å samarbeide sier du? Ok på hvilken måte, når gjorde du dette sist, og hva gjorde du for at samarbeidet ble så bra?

Vil du ha flere tips? Hør podkast om lønnssamtalen

Begrunn gjerne hvert enkelt argument med konkrete eksempler. Og husk at lønnsstatistikken er ikke fasit på hvor du skal ligge lønnsmessig. Kun et argument for å bygge opp argumentasjon rundt egen lønn.

Du kan også ta kontakt med Tekna sentralt, hvis du har noen spørsmål om lønnssamtalen eller ønsker å diskutere de ulike argumentene som du har tenkt til å bruke. Ta kontakt på [email protected] eller ring oss for juridisk hjelp:
Telefon 22 94 75 00 (mandag-fredag 09.00-15.00).

FORBERED DEG GODT: Teknas advokat mener det viktigste du gjør er å forberede deg godt til lønnssamtalen. Foto: Mikkel Moe.

– Mange er bekymret

Er du redd for å skyte scorer du ikke mål, og det samme gjelder med lønnen din. Om du ikke tar det viktige steget å spørre om en lønnssamtale, får du aldri vite om du kanskje kunne gått opp i lønn i jobben du befinner deg i.

Skal du forhandle lønn?

Bli medlem i Tekna og få tilgang til lønnsstatistikken, et verdifullt verktøy når du skal vurdere eller forhandle din egen lønn.

I tillegg får du gode økonomiske fordeler og en fagforening i ryggen når du trenger det. 

Lied forteller at Tekna får mange telefoner fra folk som synes det er krevende å be om lønnssamtale, og da kanskje særlig for å måtte skryte av seg selv.

– Det er mange som er bekymret for det, få liker å skryte av hvor flink man selv er, men det er det som er forventet i en slik samtale. Så lenge måten du omtaler egne prestasjoner og arbeidsinnsats er godt begrunnet, er det ingen grunn til å være redd for å ta en slik samtale.

Det er ikke alle arbeidsgivere som forventer at du ber om en bestemt sum, men blir du utfordret på dette, er det en konkret vurdering vurdert opp mot egne prestasjoner, arbeidsmarkedet og bedriftens konkurranseevne, forteller Lied.

– Kan man spørre om andre ting enn lønn?

– Det er lov å prøve seg på månedskort, gratis lunsj, treningssenter, aviser og slike ting, Men de fleste arbeidsgivere ønsker at dette skal være likt for alle, og jeg hadde heller aldri valgt dette om det gikk på bekostning av mer lønn. 

Hva slags andre ting du kan be om finner du her.

– Kan man fortelle om hva man tenker å få til i fremtiden?

– Om du vet du får mer ansvar fremover, i form av viktige nye prosjekter eller lignende kan det være verdt å nevne. Men det er lettere å snakke om det som har vært. Det vet man jo at er gjennomført. og er i større grad etterprøvbart. Det som er planlagt i fremtiden kan endres eller falle bort av ulike grunner, sier hun.

Du får ikke lønnsøkning med en gang

Når lønnsamtalen er ferdig er det ikke så mye mer som skal gjøres fra din side. Det er ikke slik at du nødvendigvis får en lønnsforhøyelse der og da, slike ting kan ta tid.

– Det blir deretter sjefens oppgave å ta med seg disse argumentene oppover i systemet, og finne ut om det er mulighet for å oppfylle ønskene dine eller ikke.

– Men hva om du føler du ligger bak lønnsmessig og tar en lønnssamtale, men får likevel beskjed om at du ikke går opp i lønn?

– Her er det relevant å først se hen til; hva er det man mener man ligger langt bak - Teknas lønnsstatistikk generelt - eller lønnsnivået i virksomheten. Dette er ikke nødvendigvis samsvarende, og Teknas statistikk er ikke en fasit på hva som er «riktig» lønn i hvert enkelt individuelt tilfelle.

– Det viktigste er å følge med på egen lønnsutvikling, og særlig nå når arbeidsmarkedet for Tekna-medlemmer er godt. Det er viktig å bruke de verktøyene man har, mellom annet lønnsstatistikken, for å sette fokus på eget lønnsnivå og lønnsutvikling, samt prestasjoner gjennom en lønnssamtale, sier hun.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Du finner mange flere tips og podkaster om lønnssamtalen her.

Les også