Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne på gym som klarer å løfte tunge vekter
Treningstilbud kan være et ekstra gode.

Råd og tips

Det er minst 10 ting du kan forhandle om som ikke er lønn

Tekst av Sondre Tallaksrud Oppdatert: 13. nov. 2023

Om du begynner i ny jobb, eller skal forhandle i nåværende jobb, er det andre ting enn penger du kan ha i bakhodet.

Det er ingen grunn til å gå inn i lønnsforhandlingene med kun lønn i tankene, det er andre goder som kan være vel så viktig å forhandle om. 

Det finnes flere potensielle ting man kan forhandle om dersom man ikke får den lønnsøkningen man ønsker; vaskehjelp hjemme? personlig trener? Mulighetene er flere, har har vi funnet fram 10 av de vanligste godene du kan spørre om:

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

1. Pensjon og forsikringer

Pensjonsordningen du har gjennom din arbeidsgiver er en viktig del av dine betingelser. Denne er lik for alle ansatte, og derfor kan du ikke få en individuell avtale. Er pensjonsordningen dårlig bør du få en lønn som kompenserer, slik at du kan spare til pensjon på egenhånd. Få også oversikt over hvilke forsikringer du får som ansatt.

Sjekk hvor mye jobben sparer for deg i pensjon.

2. Firmabil

Bruker du mye bil i jobben? Til og fra hjemmet ditt, og på jobbreiser? I så fall går det an å spørre om mulighetene for egen bil. Du trenger ikke lenger bekymre deg for vedlikehold, forsikringer, avgifter og slike ting, samt jobben får god reklame med logoen deres kjørende rundt på veiene.

3. Avis-abonnement

Flere arbeidsgivere tilbyr dette som en del av kontrakten når du starter i en ny jobb. Om ikke, kan du be om det. Du bør begrense deg til aviser som gir mening for din jobb. Hva er det du bør være oppdatert på, med hensyn til dine arbeidsoppgaver?

Gi gjerne konkrete eksempler på hvordan kunnskapen kan komme  selskapet til gode og være til nytte i arbeidet ditt.

4. Tilskudd til mat

Om du har kantine på jobben eller om du må  kjøpe maten et annet sted, så er det en betydelig utgift på lang sikt. Kan du droppe lønnsøkning for gratis eller delvis betalt lunsj? Det er lov å prøve.

5. Treningstilbud

Trening er noe alle arbeidsplasser bør ha et tilbud om. Trening har mye å si for helsen, energinivået og motivasjonen din som arbeidstaker, og mer produktive ansatte vil lønne seg for arbeidsgiveren. Det vil også gi mindre sannsynlighet for sykemeldinger.

6. Ekstra utstyr til hjemmekontor?

En lur ting å snakke om er hva slags utstyr du kan få behov for på hjemmekontor utover det ordinære. Du bruker utstyret så og si hver dag, derfor er det ekstra viktig at det er noe du trives med, og noe som gjør at jobben blir gjort effektivt. Dette kan være alt fra en ekstra skjerm, mobiltelefon, til bedre bredbånd hjemme.

7. Sponsing av utdanning og kurs

Dette er et gode som kommer til nytte både for deg som ansatt og for arbeidsgiver. Her må du tenke på hva som er fornuftig i forhold til stilling du har nå, hva er det bedriften kan tjene på at du kan mer av?

Viser du jobben at kursingen betaler seg, så er sjansen desto større for at du får mulighet til å gjøre mer av dette. 

8. Tilskudd til barnehage

Har du barn som går i barnehage eller på SFO? Enkelte steder kan jobben være villige til å dekke deler av dette.

9. Foreningskontingent

Hva med å få jobben til å dekke kontingenten i Tekna? Det er allerede 2,6 prosent av våre medlemmer som har fått til en slik avtale.

10. Aksjer og opsjoner

I enkelte selskaper er det mulig å forhandle til seg en bit av kaka om bedriftens økonomi går bra. Dette er bra for arbeidsgiver og det øker motivasjonen til arbeidstageren.

Hør podkast om aksjer hos arbeidsgiver.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Du finner mange flere tips og podkaster om lønnssamtalen her.

Fant du det du lette etter?

Les også