Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne på gym som klarer å løfte tunge vekter

Det er minst 10 ting du kan forhandle om som ikke er lønn

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 1. sep. 2020 Oppdatert: 10. nov. 2021

Om du begynner i ny jobb, eller skal forhandle i nåværende jobb, er det andre ting enn penger du kan ha i bakhodet.

Det er ingen grunn til å gå inn i lønnsforhandlingene med kun lønn i tankene, det er andre goder som kan være vel så viktig å forhandle om. 

I lengden kan det lønne seg med goder foran penger, har du for eksempel ikke gode pensjons- og forsikringsordninger på jobben, er sjansen stor for at du kan kreve en god lønnsøkning.

Det finnes antageligvis hundrevis av potensielle ting man kan forhandle om, vaskehjelp hjemme? personlig trener? Fantasien setter grensene, men jeg har funnet fram 10 av de vanligste godene du kan slenge  i bordet hos sjefen:

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

1. Forsikringer og pensjon

Vi starter med det kanskje viktigste punktet, forsikring og pensjon er noe alle må ha på plass, og hvis jobben ikke dekker dette på en god måte, bør du i så fall kreve mer penger, ellers kan det bli en dyr affære på lang sikt.

Les mer om pensjonen jobben sparer for deg.

2. Firmabil

Bruker du mye bil på jobben? Til og fra hjemmet ditt, og på jobbreiser? I så fall går det an å spørre om mulighetene for egen bil. Du trenger ikke lenger bekymre deg for vedlikehold, forsikringer, avgifter og slike ting, samt jobben får god reklame med logoen deres kjørende rundt på veiene.

3. Avis-abonnement

Flere jobber har dette allerede med i kontrakten når du begynner. Om ikke, kan du be om det. Du bør begrense deg til aviser som gir mening. Hva er det du bør være oppdatert på, med hensyn til dine arbeidsoppgaver?

Gi gjerne konkrete eksempler på hvordan kunnskapen kan komme til nytte på jobben.

4. Tilskudd til mat

Om du har kantine på jobben eller om du må  kjøpe maten et annet sted, så er det en betydelig utgift på lang sikt. Kan du droppe lønnsøkning for gratis eller delvis betalt lunsj? Det er lov å prøve.

5. Treningstilbud

Trening er noe alle arbeidssteder bør ha på plass. Det har masse å si for helsen, energinivået og motivasjonen din som arbeidstager, og mer produktive ansatte vil lønne seg for arbeidsgiveren. Det vil også gi mindre sannsynlighet for sykemeldinger.

6. Ekstra utstyr til hjemmekontor?

En lur ting å snakke om er hva slags ekstra utstyr du kan få behov for utover det ordinære. Du bruker utstyret så og si hver dag, derfor er det ekstra viktig at det er noe du trives med, og noe som gjør at jobben blir gjort effektivt. Dette kan være alt fra en ekstra skjerm, mobiltelefon, til bedre bredbånd hjemme.

7. Sponsing av utdanning og kurs

Et gode som kommer til nytte både for deg som ansatt og for jobben. Også her burde du tenke på hva som er fornuftig i forhold til jobben du har nå, hva er det bedriften kan tjene på at du kan mer av?

Viser du jobben at kursingen betaler seg, så er sjansen desto større for at du får gjøre det mer senere.

8. Tilskudd til barnehage

Har du barn som går i barnehage eller på SFO? Enkelte steder kan jobben være villige til å dekke deler av dette.

9. Foreningskontingent

Hva med å få jobben til å dekke kontingenten i Tekna? Det er allerede 2,6 prosent av våre medlemmer som har fått til en slik avtale.

10. Aksjer og opsjoner

I enkelte selskaper er det mulig å forhandle til seg en bit av kaka om bedriftens økonomi går bra. Dette er bra for arbeidsgiver og, det øker motivasjonen til arbeidstageren.

Hør podkast om aksjer hos arbeidsgiver.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Les også