Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ung kvinne

Tema: Ledelse og utvikling

Student, egen virksomhet og videre karriere

Tekst av John M. Raaheim Publisert: 28. mars 2017

Er du Tekna-student, snart ferdig med studiene? Da kan du i prinsippet tenke: Skal jeg søke jobb eller søke oppdrag. Forskjellen er ikke stor når det gjelder forberedelsene. I stedet for å skrive CV og jobbsøknader skal du lage presentasjonen som selger deg som verdifull faglig ressurs.

Kanskje er det siste et godt alternativt grep for å gjøre CV og søknad bedre slik at du får jobb og kan legge ideene om egen virksomhet i skuffen, eller skyen, til senere. Men behold ideene. For mange Tekna –medlemmer er det å drive egen virksomhet en del av karrieren. Det å tenke at dette er en mulighet kan bidra til at du utvikler kompetansen din annerledes enn du ellers ville gjort. Det vil trolig bidra til at du uansett stiller sterkere i det arbeids- og oppdragsmarkedet du etter hvert vil arbeide i.

CV- og karriereråd. Uansett, søke jobb eller starte egen virksomhet, Tekna kan hjelpe deg. Når du skal søke jobb er en god CV helt avgjørende for om du få jobb eller ikke. En CV må være dynamisk, det vil si at du justerer den i forhold til den jobben du søker. Det betyr ikke at du skal «selge noe» du ikke kan levere, men at du også i sørger for at det du er god på, som er spesielt relevant i forhold til jobben du søker, kommer tydelig frem. Noen vil mene at det er greit å fortelle om dette i et brev/notat som du sende sammen med CV-en. Det må du gjerne gjøre også, men det er ikke en ulempe om CV-en bekrefter det du skriver her. Absolutt ikke. Mer detaljerte råd for utvikling av CV-en din finner du på Teknas nettsider om Hvordan skrive en god CV. Her finner du også gode råd når det gjelder karriereutvikling.

Nysgjerrig på hva det vil si å starte egen virksomhet? Tekna Egen bedrift er Teknas tilbud til deg som nå eller senere ønsker å se nærmere på denne muligheten. Over 1900 Tekna medlemmer har per i dag (mars 2017) meldt seg på som interessert i informasjon om det som er tilbudet fra Tekna til deg som ser på egen virksomhet som interessant, nå eller senere. Gjennom Tekna egen bedrift får du tilbud om juridisk rådgivning rundt det å starte egen virksomhet, du vil kunne få en mentor som samtalepartner, og du vil kunne gjøre deg nytte av bank og forsikringstjenester som er forhandlet frem av Tekna for medlemmer som driver egen virksomhet. Tilbudet er under utvikling for å passe til et arbeidsmarked i endring.

Tekna – Ditt faglig nettverk. Uansett hvilke planer du har og hvordan verden og arbeidslivet utvikler seg vil det å kjenne bransjer og personer være viktig for deg som profesjonell, kompetent og aktiv. I Tekna finner du faglige nettverk innenfor de fleste fagområder, og nye kommer stadig til. Her har du muligheter for å vise faglig initiativ, vise deg frem, knytte kontakter og dele informasjon. Det er slik du skaper «grunnmuren» i nettverket du senere kan utvide og utvikle videre på LinkedIn eller gjennom andre sosiale medier. Raus kunnskapsdeling i nettverket ditt åpner for ny kunnskap og for anerkjennelse. Slik bygger du din «personlige merkevare» om du har sans for slike merkelapper på det står for.

Fremtiden bli annerledes. Arbeid bli annerledes. Den såkalte delingsøkonomien får stor politisk oppmerksomhet akkurat i disse dager. Delingsøkonomiutvalget har lagt frem sin NOU 2017:4 og mange skriver sin mening om den i løpet av april 2017. Noen hevder at videre utbredelse av delingsøkonomi som plattform for å drive virksomhet vil føre til at flere vil bli selvstendig næringsdrivende. Men den virkelig store driveren for endring i arbeid og arbeidsliv er utvikling av kunstig intelligens og etter hvert også selvlærende kunstig intelligens. Mange oppgaver som tidligere krevde måneders med innsats fra høyt utdannede mennesker er allerede erstattet av relativt primitive utgaver av kunstig intelligens som gjør arbeidet unna på timer. Mer av dette vil komme. Noen som har sett i krystallkulen hevder at vi som mennesker må innstille oss på å fylle helt nye roller som emosjonelle mennesker i arbeidsdeling med stadig smartere maskiner.

Har du meninger om fremsidens arbeidsmarked er du velkommen til å dele dem med andre i kommentarer til dette innlegget.

Les også