Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Hender på bordet viser samarbeid om rapport

Tema: Ledelse og utvikling

Finansiering for oppstartsbedrifter og SMBer

Publisert: 7. feb. 2024 Streaming

Innovasjon Norge og Tekna Egen Bedrift gir deg et webinar om EUs EIC Accelerator som tilbyr finansiering av oppstartsbedrifter og små og mellomstore bedrifter.

EIC Accelerator støtter små og mellomstore bedrifter, start-ups og spin-outs med å utvikle og skalere banebrytende nye løsninger og produkter. Ordningen er åpen for alle bransjer, men innovasjonen må bidra til å løse ett eller flere av FNs bærekrafts mål/globale samfunnsutfordringer. Det gis prioritet til "deep tech", det vil si en innovasjon eller løsning basert på en krevende teknologisk utvikling eller en vitenskapelig basert oppfinnelse eller oppdagelse. Løsningen/produktet må være pilottestet i et relevant industrielt miljø (TRL 5-7) og støtten fra EIC Accelerator skal bidra til skalering og klargjøring til markedsintroduksjon.  EIC ønsker spesielt søknader fra start-ups og SMBer med kvinner i ledelsen.

Støtten som bevilges er betydelig, opptil €2,5 millioner (70% av totalkostnaden) for innovasjonsutviklingskostnader, inkludert demonstrasjon av teknologien i relevante miljøet, prototyping og demonstrasjon på systemnivå, FoU og testing som kreves for å møte regulatoriske og standardiseringskrav, forvaltning av intellektuell eiendom, og klargjøring for markedsintroduksjon (opptil TRL 9). Bedriften kan også søke aksjekapital i form av direkte egenkapitalinvesteringer eller kvasi-egenkapital som konvertible lån på opptil €15 millioner som forvaltes av EIC Fund for oppskalering og andre relevante kostnader.

De selskapene som kvalifiserer seg, får dekket bistand fra en EU-godkjent coach som kan bistå med å utforme hovedsøknaden og møtet med EIC juryen. Norges Forskningsråd bidrar med NOK 100 000 til skrivingen av hovedsøknaden.

Prosessen består av 3 trinn:

  1. En enklere skissesøknad på maks 12 sider som evalueres av 4 eksterne fagpersoner. Alle søkere får en grundig tilbakemelding fra vurderingsprosessen. Det er løpende søknadsfrist for dette første trinnet.
  2. Dersom 3 av disse fagpersonene gir søknaden grønt lys, kan bedriften søke neste trinn. Dette er en mer omfattende søknad (maks 50 sider) der det også åpnes for å få bistand fra en EIC coach. Disse søknadene går også til eksterne fagpersoner for vurdering, der 3 av 3 må gi grønt lys. Også her får alle søkere en grundig tilbakemelding fra ekspertpanelet. Søknadsfristen for trinn 2 er 3. oktober 2024.
  3. Dersom ekspertpanelet gir søknaden grønt lys inviteres bedriften til å presentere sin løsning for en jury som beslutter som bedriften skal få støtte.

Bedriften får raskt avklaring på om det innvilges støtte. Også her får bedriften tilgang til juryens vurderinger.

Webinaret ble arrangert av fagnettverket Tekna Egen Bedrift i samarbeid med Innovasjon Norge. Tekna Egen Bedrift er for deg som er interessert i eller driver egen virksomhet. Tekna Egen Bedrift tilbyr juridisk rådgivning, spesielle forsikrings- og banktjenester og kolleganettverk. Det er gratis og uforpliktende for deg som er Tekna-medlem å bli med i våre faglige nettverk.

Presentasjonene

Forskningsrådet: Finansiering fra EIC Accelerator (PDF)

Energy & Management AS: Hva ser juryen etter? (PDF)

Tekna Egen bedrift

Tekna Egen bedrift jobber for gode rammebetingelser for selvstendig næringsdrivende og tilbyr næringsdrivende Tekna-medlemmer juridisk rådgivning, kolleganettverk, med mere. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål