Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
To nære venner med mestringspodden-logo og tittelen Støttespiller
Hvordan kan du være der for noen som sliter?

Råd og tips

– Det verste jeg kan høre er at det går over

Publisert: 21. jan. 2021 Podkast

Lurer du på hva du skal gjøre når en venn har det vanskelig? Hva er det vi egentlig trenger fra hverandre når livet byr på utfordringer, og hvordan kan vi støtte hverandre best mulig? Lær mer i Mestringspodden.

I episoden om å være en støttespiller får du møte studentene Lina og Pelle som deler sine erfaringer med å få hjelp og støtte fra venner, og være der for andre som har det tung. I tillegg møter du som vanlig psykolog Carina Carl. 

– Å stille opp for hverandre og være gode støttespillere er avgjørende fordi vi mennesker trenger hverandre. Vi er flokkdyr og avhengige av å høre til, sier Carl. 

Det viktigste er å lytte og akseptere 

Det er mange studenter som kjenner på utfordringer i hverdagen, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gjøre. Pelle forklarer hvordan han ønsker å bli møtt. 

– Det er viktig for meg at venner er der og tilbringer tid med meg og at de stiller spørsmål som de faktisk venter et svar på og er interessert i og vil høre på, sier Pelle. 

Foto av Pelle med rød UiO-tskjorte i en slags lab. Han holder opp to fingre og viser V-tegn.
Pelle forklarer i podkasten hvordan han ønsker å bli møtt når han har det tungt.

– En god støttespiller tåler og lytter, heller enn å komme med råd og løsninger. Som oftest trenger de fleste av oss først og fremst å få dele, bli lyttet til, bli akseptert og tålt, selv om vi har det som vi har det. Når vi opplever å bli akseptert også når vi ikke har det godt, opplever vi at vi hører til og har en plass – selv med våre feil og mangler, sier Carl.  

De færreste trenger råd 

En god venn bør unngå å komme med enkle tilbakemeldinger som at du må ta deg sammen, eller at det går over. Utsagn som dette kan gi en følelse av skam og skyld. 

– Det verste jeg kan høre når jeg har det vanskelig er nok at folk ikke tar det seriøst og sier at det går over. Eller at det spør om jeg har det bra og bare forventer et ja-svar og ikke er villige til å ta inn over seg det svaret de får, sier Pelle.  

Vær et medmenneske 

Det er mye vi kan gjøre når venner har det tungt. Det viktigste er uansett at vi er der, lytter og støtter. 

– En gang en støttespiller har vært avgjørende i mitt liv var da eksen og jeg slo opp og jeg hadde det dårlig en periode. Da hadde jeg en kompis som hang veldig mye med og gjorde at jeg aldri følte meg ordentlig ensom. Vi var alltid sammen rundt mange venner og da ble jeg aldri helt alene, sier Pelle. 

– Tenk at du skal være et medmenneske. Du kan for eksempel spørre hvordan du kan støtte din venn best mulig og hva han eller hun trenger fra deg, sier Carl. 

Les også