Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ensom mann med mestringspodden-logo og teksten ensomhet
«Ensomhet handler ikke om hvor mange du har rundt deg. Det er en subjektiv opplevelse av å være alene»

Råd og tips

– Jeg brukte tid på å få venner

Publisert: 6. aug. 2020 Podkast

Har du kjent på følelsen av ensomhet selv om du har gode venner og er sosial? Da er du ikke alene. Ifølge tall fra folkehelseinstituttet sliter hele en av tre studenter med ensomhet. Nøkkelen til å føle deg bedre sitter du med selv.

I den første episoden av Mestringspodden fra Tekna får du møte Rebekka Lie, leder av Tekna student. Hun snakker om sin opplevelse av å føle seg ensom som student på nytt sted. En følelse som mange studenter nok vil kjenne seg igjen i.

– Jeg har jo venner og folk rundt meg, men når følelsen av ensomhet kommer, er det akkurat som om jeg setter på skylapper og ikke ser de folka jeg har rundt meg, sier Lie.

Rebekka Lie
Rebekka Lie, leder av Tekna student

Ensomhet er vår tids epidemi

Carina Carl gjester Mestringspodden og gir sine råd til studenter som sliter med ensomhet. Hun omtaler ensomhet som vår tids epidemi, og at det er et paradoks når vi lever i tilgjengelighetens tid.

– Ensomhet handler ikke om hvor mange du har rundt deg. Det er en subjektiv opplevelse av å være alene, forklarer Carl i podkastepisoden.

Bli studentkontakt

Et frivillig verv i Tekna er både lærerikt, sosialt og ser bra ut på CV-en.

Vanskelig å finne seg til rette på nytt sted

Rebekka studerer i Frankrike, men følelsen av å ikke passe inn og ikke finne sin plass er like relevant for alle nye studenter som flytter til et nytt sted for å studere.

Carina Carl
Psykolog og forfatter, Carina Carl. Foto: Kaja Bruskeland

– Jeg brukte litt tid på å få venner, og å forstå hvordan ting gikk for seg på den nye skolen. Jeg kjente veldig på at jeg ikke klarte å være meg selv helt som jeg ønsket, sier Lie.

Carl mener at studenter er spesielt utsatt for ensomhet og i Mestringspodden gir hun en god forklaring på den følelsen Rebekka følte på da hun flyttet til Frankrike.

– Studenter er i en sårbar fase i livet. De skal inn i voksenlivet og mange flytter til et nytt sted. I forsøkte på å høre til i en gruppe vil mange gå i fellen med å være den de tror andre vil at de skal være. Resultatet blir fort ensomhet fordi du ikke får bekreftelse for ditt egentlig jeg, sier Carl.

Du sitter selv med nøkkelen

Så hva gjør du når du føler på ensomheten? Ifølge Carl er det bare du selv som kan gjøre noe med din opplevelse av ensomhet.

– Du må tørre å gjøre deg synlig, ta initiativ og vise den du er.

– Du må tørre å gjøre deg synlig, ta initiativ og vise den du er. Første steget er å akseptere at livet ikke går på skinner. Du må risikere å få et nei for å oppleve et ja, sier Carl.

Hva er viktig for deg?

En øvelse du kan gjøre for å komme ut av følelsen av ensomhet er å snu fokuset bort fra hva du er redd for til hva som er viktig for deg.

– Tenk på hvem du liker deg selv best sammen med, fremfor hvor mange eller hvor få som liker deg. Husk at desto mer du skjuler av deg selv, jo mindre tilgjengelig blir du for andres godhet og jo større blir risikoen for ensomhet, forklarer Carl i podkastepisoden.

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter og mange avtaler du kan spare mye penger på. 

Les også