Råd og tips
– Det er viktig å prate om hvordan vi har det
Hans Kristian Taje studerer Vann- og miljøteknikk ved NMBU på Ås. I sommer overtok han Tekna-studentene sin instagram-konto og delte sin opplevelse med depresjon. Han fikk mange gode tilbakemeldinger.
– Jeg har funnet ut at det viktig å prate om hvordan jeg har det. Det er så vondt å bære på ting alene, og når jeg bare får fortalt det til noen så føles det lettere med en gang, sier Hans Kristian.
Delte sin historie
Da Hans-Kristian delte sin historie fikk han flere gode tilbakemeldinger. Han er opptatt av at de som kjenner på psykiske utfordringer må dele det de sliter med, og oppsøke hjelp.
– Jeg tror mange går og føler på noe de burde fått hjelp til å takle. Så er det kanskje en terskel for å oppsøke psykolog fordi du kanskje føler at problemet ditt er for lite. Men det er jo som å ha litt vondt i kneet. Jo lengre du går og kjenner at det lugger, jo verre blir det. Da er det bedre å ta tak i det med en gang, sier Hans Kristian.
Glad for at Tekna løfter problematikken
Tekna gjennomførte i sommer en undersøkelse av studentenes psykiske helse. Resultatene viste at hele tjue prosent sliter med lav selvfølelse. Hans Kristian deltar i Mestringspodden i episoden om nettopp selvfølelse. Han er glad for at Tekna tar studentenes psykiske helse på alvor.
– Det er flott at dette ikke bare blir noe man sier, men at Tekna faktisk gjør noe med det og lager podkast og andre tiltak, Jeg er glad for kunne å bidra, sier Hans Kristian.
Selvfølelse handler om relasjonen til deg selv
Selvfølelse er et begrep som det kan være vanskelig å få tak på. I Mestringspodden forklarer Psykolog Carina Carl hva det går ut på.
– Vi skiller mellom selvfølelse og selvtillit ved at den første handler om hvem du er og den andre om hva du gjør. Mens selvtillit handler om ferdigheter, handler selvfølelse om egenverdi uavhengig av prestasjon. Selvfølelse handler om relasjonen til deg selv, den viktigste relasjonen du har. Hvis du er god med deg selv og behandler deg selv med raushet og respekt vil du også være tryggere i møtet med andre, sier Carl.
Vær din egen heiagjeng
Å styrke selvfølelsen handler om å være god mot deg selv.
Å styrke selvfølelsen handler om å være god mot deg selv. Det verste du gjør for selvfølelsen er å fortelle deg selv at du ikke er god nok eller ikke har verdi dersom du ikke presterer. For eksempel at studenter knytter skoleprestasjoner til hele bildet av seg selv og opplever at dersom de ikke er flinke på skolen, er de ikke flinke til noe.
– Å snakke varmt til deg selv har noe for seg. Du må være din egen investor og din egen bestevenn! Selvomsorg er den mest direkte investeringen i selvfølelse og handler om å behandle deg selv med respekt og omsorg i handling og indre dialog, sier Carl.
Mestring og mental helse
Stresset før eksamen, eller inne i en litt vanskelig periode. Mange studenter har det akkurat som deg, og her finner du god hjelp til å takle utfordringer i hverdagen.