Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Politisk

Høring: Risikovurdering av Aquaterra® olje fra genmodifisert raps

Publisert: 25. apr. 2023

Høringen er besvart til Mattilsynet og den er behandlet av gruppen Tekna biotek.

Se Teknas høringsinnspill her: Høringsinnspill Risikovurdering av olje fra genmodifisert raps – Aquaterra

Sendt til Mattilsynet

 

Høringsinnspillet er som følger:

Tekna er positive til at det kommer nye bærekraftige fôringredienser på markedet. Omega-3-beriket olje fra GMO-raps er produkt som kan gi et bærekraftig alternativ til forproduksjon og næringen bør derfor ha muligheten til velge dette produktet så lenge regelverkskrav er oppfylt.

Vi viser til konklusjonene i risikovurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om at verken oljen eller rapsen den er produsert fra tilsier noen risiko for helse eller miljø. Vi håper Mattilsynet i lys av disse konklusjonene godkjenner oljen så snart som mulig.

Vi ser det som unødvendig at VKM må gjøre en ny risikovurdering når EFSA allerede har gjort dette. Den vitenskapelige dokumentasjonen var allerede vurdert av EFSA, og VKM hadde i tillegg som forberedelse til implementering av mat- og fôrforordningen tidligere gått gjennom den vitenskapelige dokumentasjonen som søker hadde sendt til EFSA, og konkludert at det ikke foreligger særnorske forhold som tilsier noen økt risiko. Da bør det heller ikke være nødvendig at de gjør en ny risiko vurdering.

Relaterte bærekraftsmål

Les også