
UKAS TEKNA-MEDLEM: Andreas Folvik Vrenne er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.
Ukas Tekna-medlem: – Helikopter og dype sjakter er alltid morsomt
Ukas medlem har alltid likt realfag og konkrete problemer som skal løses.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Andreas Folvik Vrennes (36) tur:
Utdanning: Sivilingeniør Produktutvikling og Produksjon (maskin).
Yrke: Senior maskiningeniør og prosjektleder.
– Jeg har nylig byttet jobb internt.
– Hva er morgenrutinen din?
– Det varierer, men skal jeg på kontoret blir det vekking av de to største ungene og få dem på badet. Deretter frokost, morgenstell på badet før levering på skole og i barnehage. Så følger 15 – 20 minutter på sykkel før jeg er på kontoret.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg er heldig og har en svært varierende arbeidshverdag. Dagene deles mellom kontoret og befaringer, oppfølging av anleggsarbeid, samt verkstedsbesøk i inn- og utland for å nevne noe.
– På kontoret har jeg en fin blanding av kommersielle og tekniske prosjektmøter, utvikling av nye prosjekter og andre tekniske dokumenter, samt fagforeningsarbeid.
Les også: Ukas Tekna-medlem: – Flaks for meg
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg har nylig byttet jobb internt, fra teknologiavdelingen til prosjektavdelingen, så jeg prøver å avslutte en del leveranser før jeg skal ta på meg nye oppgaver. Mesteparten av tiden min går imidlertid med til prosjektoppfølging som teknisk ressurs. Et av prosjektene nærmer seg ferdigstillelse. Her har vi rehabilitert og byttet de fleste komponentene i vannveien og stasjonen, inkludert nytt løpehjul.
– Et annet større prosjekt er i oppstartfasen, hvor det blant annet skal etableres en ny kraftstasjon.
– I tillegg er jeg leder for Teknas bedriftsgruppe i Statkraft. I den rollen krever det noe møtevirksomhet med representanter for arbeidsgiver og oppfølging og bistand til medlemmer.
– Privat har vi montert solceller på taket.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Det største bidraget gir jeg i arbeidshverdagen, enten det er levetidsforlengende tiltak i stasjon og på damanlegg eller effektoppgraderinger og tiltak som øker den årlige kraftproduksjonen for å nevne noe.
– Privat har vi montert solceller på taket og bergvarmepumpe, samt luft-til-luft varmepumpe i utleieleiligheten. I tillegg sykler jeg for det meste til jobb og har et beskjedent forbruk av klær.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Inspeksjoner av anleggsdeler som er vanskelig tilgjengelig er ofte en opplevelse. Enten objektet er langt til fjells og du må bruke helikopter eller dype sjakter hvor du må fires 60 meter eller mer, er det alltid morsomt.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har alltid likt realfag og konkrete problemer som skal løses. Som ingeniør fikk jeg også mulighet til å være med å skape noe fysisk som andre har nytte av.
– At det ble vannkraft er mer tilfeldig, så her har jeg nok hatt flaks. Det er utrolig fascinerende å kunne jobbe med noe som har betydd og fremdeles betyr så mye for Norge.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg meldte meg inn i Tekna som student, og det var naturlig å fortsette å være medlem da jeg gikk inn i arbeidslivet som konsulent.
– Som tillitsvalgt hos forrige arbeidsgiver, og leder for bedriftsgruppen i Statkraft har jeg også sett hvor mye vi tillitsvalgte kan bety for medlemmene i forskjellige situasjoner.
– Jeg skulle gjerne spurt Leiv Eiriksson om turen til Amerika.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Snakk positivt om matematikk og andre realfag fra første dag barna går på skole. Deretter tror jeg det er lurt at barn får se hvordan kunnskapen kan brukes i praksis og hvordan den er en del av hverdagen, slik at deres nysgjerrighet vekkes.
– Flinke og engasjerte lærere er naturligvis også en del av løsningen.
Les også: Ukas Tekna-medlem: – Å bli med og stryke laks var spesielt
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Et vanskelig spørsmål, men jeg skulle gjerne spurt Leiv Eiriksson om turen til Amerika.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Vi bruker nok enda flere av de digitale verktøyene vi har i dag, spesielt kunstig intelligens KI for utarbeidelse av referater, notater og sammenstilling av rapporter. I tillegg vil nok mer bli digitalisert gjennom skanning av anlegg, generelle 3D-modeller og BIM i utbyggingsprosjekter og driftsfasen etterpå.
– Imidlertid vil nok vi ingeniører være like viktige for å vurdere informasjon, koordinere prosjekter og ta beslutninger.