Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS TEKNA-MEDLEM: Siri Todnem er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Flaks for meg

– Det gir også mulighet for en liten fjelltur etter arbeidstid.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Siri Todnems (36) tur:

Utdanning: Sivilingeniør Tekniske geofag, NTNU.

Yrke: Prosjektleder i Statkraft.

– Hva er morgenrutinen din?

– Akkurat nå er jeg i foreldrepermisjon med min åtte uker gamle sønn, så det er han som bestemmer hvordan morgenrutinen ser ut. Til vanlig gjelder det å komme seg tidlig opp, uansett om jeg er ute på anlegget eller jeg skal på kontoret ettersom jeg har litt kjøretid til jobb.

– Jobben min er å oppgradere vannkraftanlegg og tilhørende dammer.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Som prosjektleder i Statkraft har jeg ansvaret for prosjekt som omfatter rehabilitering av dammer og vannveier. Jeg har ansvaret for prosjektprosessen fra start til slutt, det vil si helt fra tidligfase der vi gjør konseptutredning, anleggsgjennomføring og frem til anlegget settes i produksjon. Dette gir en veldig variert arbeidshverdag med mange dager på anlegget, i tillegg til planlegging, møtevirksomhet og befaringer. Ikke minst mange gode diskusjoner med flinke kollegaer.

– Flaks for meg er at de aller fleste av Statkraft sine kraftverk er plassert til fjells, noe som gjør arbeidsdagen på anlegget ekstra bra ved godt vær. Det gir også mulighet for en liten fjelltur etter arbeidstid.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Når jeg ikke er i permisjon jobber jeg som prosjektleder for Nesjødammen rehabilitering, et større damrehabiliteringsprosjekt under utførelse i Trøndelag. I tillegg har jeg et dam- og vannveisprosjekt under planlegging i Vest-Telemark.

– Helt i starten av min tid hos Statkraft gjorde jeg en del tunnelbefaringer av vannveier.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Jobben min er å oppgradere vannkraftanlegg og tilhørende dammer slik at vi kan produsere fornybar energi i mange år fremover. Det vil jeg si er et godt bidrag til bærekraft.

– På hjemmebane har vi bærekraftig strømproduksjon til eget forbruk med solceller på taket av huset.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Helt i starten av min tid hos Statkraft gjorde jeg en del tunnelbefaringer av vannveier. Da inspiserte vi for eksempel hele tilløpstunnelen til Jostedalen Kraftverk (16 km) med ATV. Vannveien tappes sjelden ned, så det er litt som å reise tilbake i tid og se hvordan tunnelene ble bygget før.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det har kanskje ikke vært et veldig bevisst valg, det er flere tilfeldigheter som har ledet meg dit jeg er i dag. Jeg var på en skitur på Svalbard som inspirerte meg til å studere ingeniørgeologi i Trondheim. Når jeg nærmet meg ferdig i Trondheim fikk jeg jobbtilbud hos entreprenøren AF gruppen etter en kveld med biljard på puben Lille London i Trondheim. Dette takket jeg ja til og endte med å arbeide flere år rundt omkring i hele Norge på forskjellige prosjekt med driving av tunneler.

– Jeg fikk lære i ulike stillinger som prosjektingeniør, formann og anleggsleder, noe som var veldig kjekt. Et av prosjektene jeg jobbet på i AF var bygging av nye Ringedalen kraftverk, der Statkraft var byggherre. Det var her jeg skjønte at jeg ville jobbe mer med vannkraft. Så etter noen år byttet jeg fra entreprenør til byggherre, og startet i Statkraft som prosjektleder.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– I første omgang på grunn av de gode tilbudene du får ved å være organisert igjennom Tekna. Etter å ha vært medlem en god stund og sittet i Tekna sitt styre i Statkraft har jeg virkelig erfart fordelene av å stå sammen om saker og være med å påvirke på arbeidsplassen igjennom fagorganisering.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Det er viktig med gode lærere som kan skape interesse for realfagene fra tidlig alder. I tillegg vil jeg slå et slag for å fremme veien til en karriere innen realfag igjennom fagbrev og teknisk fagskole. Noen av de flinkeste ingeniørene jeg kjenner er de med bakgrunn som fagarbeider som har bygget på med videreutdanning.

– Det er viktig med gode lærere som kan skape interesse for realfagene fra tidlig alder.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Hmm, kanskje Katarina den store. Hvor har du gjennomføringsevnen din fra?

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Prosjektledelse vil nok fortsatt handle om planlegging, koordinering, informasjonsdeling og beslutningstaking. Men jeg tror definitiv vi vil bruke KI mye mer, i tillegg til at det har skjedd en utvikling som gjør at CO2-avtrykket blir mindre for anleggsgjennomføring.