
STUDENTLEDER: Elias Draugedalen er valgt ut som ny studentleder i Tekna
Ny studentleder: – Det føles litt merkelig
Den nye studentlederen håper å gjøre det enklere å være fulltidsstudent.
Tekna har fått en ny studentleder, Elias Draugedalen (21) overtar stafettpinnen fra Christoffer Røneid.
– Nå føltes tiden litt inne for å utvikle seg ennå litt mer.
– Det føles litt merkelig å være den nye studenlederen, men også veldig spennende! Jeg ble med i Tekna for bare drøye halvannet år siden og fikk tilliten av årsmøte i 2024 til å sitte som medlem i studentutvalget.
– Nå føltes tiden litt inne for å utvikle seg ennå litt mer, og fortsette det gode arbeidet vi gjorde i fjor. Så jeg gleder meg veldig til å være med å sette lys på saker som Tekna student bryr seg om.
Teknas studentledere de siste årene:
Christoffer Røneid: 2023 - 2025.
Den nye studentlederen har fire mål for året
Marcus Steen Nitschke: 2022- 2023.
4 av 10 studenter har få eller ingen studie-venner: – Det er kjempetrist
Erlend Hermansen: 2021 - 2022.
Ny studentleder: – Ikke tilstrekkelig tilbud for studenter i dag
Rebekka Lie: 2020 - 2021.
Les også: Sivilingeniør-studenter topper bruk av KI
– Vil gjøre det enklere å være fulltidsstudent
Draugedalen som studerer informatikk med spesialisering innenfor datasikkerhet, har flere saker han vil jobbe for det kommende året.
– Det blir å både fortsette det gode arbeidet som er gjort med å styrke studentens rolle i samfunnet. Gjøre det enklere å være fulltidsstudent som gjør at man sitter igjen med en kompetanse som kan brukes etter endt utdanning.
– Realfagsrekruttering er også et tema jeg brenner for.
Realfagsrekruttering er også et tema han brenner for. Han tror det er en viktig byggestein for å utvikle utdanningene innenfor realfag.
– Hvis vi klarer å gjøre både realfagsutdanningene mer attraktive og forklare alle mulighetene som man åpner opp for seg selv ved valg av realfag på videregående skole tror jeg vi kan være med å løse realfagskrisen.
– Hva er de største utfordringene for studenter i 2025?
– Studentøkonomi, psykisk helse, svak informasjon fra universitetene av bruk av KI og andre digitale hjelpemidler.
– Det ligner veldig på årene før, de som jobber, jobber mer enn tidligere og det brukes mindre tid på skole generelt sett. Så det er ikke en utvikling vi er veldig glade for å se.
Dette har han selv kjent på kroppen.
– Det første semesteret mitt i Bergen hadde jeg ikke jobb før i starten av november. Heldigvis hadde jeg tatt et friår og tjent litt penger før jeg flyttet hit, men den kontoen ble for drenert. Det er verre for noen jeg kjenner i Oslo, de får ikke studentboliger, og det private leiemarkedet spiser opp all støtte som kommer fra lånekassen. Dette gjør at de må jobbe såpass mye at de ikke kan studere 100 prosent.
Les også: Sølvis idé som studentkontakt ble mer populær enn hun hadde trodd
NM-mester i fekting
Studentlederen er aktiv på fritiden, og begynte med fekting allerede som sju-åring.
– Jeg startet med det da jeg var sju år gammel.
– Det var noe av det jeg brukte aller mest tid på til covid-19 kom og ødela noen drømmer om skolegang i USA. Så nå er det mer for gøy, men jeg tenker å være med i NM i år.
Første gang han var i en fektesal var han bare et par måneder gammel.

– Faren min hadde blitt frelst og tok meg med på salen, i senere tid ble han trener for Nøtterøy fekteklubb og da hadde jeg ikke noe valg lenger.
– Når jeg var aktiv rakk jeg å få meg noen NM-titler, en landslagsplass og muligheten til å reise Europa rundt. Så jeg er veldig takknemlig for å ha møtt så mange gode mennesker og ulike kulturer i tidlig alder.
Å jobbe med studentpolitikk kan kreve lange dager, her kan kanskje fektetreningen hjelpe på?
– Selve fektingen er en sport som krever både en utholdende fysisk evne, men også mental styrke. Innledende runder er på tre minutter, utslagskampene er på tre ganger tre minutter, så de største turneringene tar veldig lang tid. Jeg har hatt turneringer der vi møtte før klokken 08,00 på sal og ikke dro derfra før etter klokka 21.00, sier han.
Første møte i studentutvalget er allerede i neste uke.
– Da skal ideer komme fram og vi skal legge en plan for det kommende året. Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet og knytte kontakter innad i de dyktige fagmiljøene som jeg tror vi kan få mye ut av å samarbeide med.