Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Jørgen Jacobsen

HATT ET SOLID ÅR: Jørgen Jacobsen forteller at bransjen han jobber i har hatt et bra år, tross viruset som har herjet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.

Mener folk ikke vet hva de burde tjene

Jørgen Jacobsen etterlyser mer åpenhet rundt lønn i bransjen.

Det har vært et vanskelig år for mange bransjer, men noen har likevel kommet godt ut av 2020, de som jobber innenfor IKT har fått mye å gjøre dette året.

– Det som er spennende er at vi har hatt en ekstremdreining mot det digitale, det har vært et veldig stort behov for digitale tjenester, sier Jørgen Jacobsen (36) som er utvikler i nettavisen Kode24.

Han viser til nettbutikker som kolonial.no som har hatt enorm vekst i år. Og ellers i markedet stor økning i bruk av konsulenter. De kan også se på Kode24 at det er like mange som søker jobber som i fjor.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

– 2020 har derfor vært ganske normalt for oss, siden stillingsannonsene har vært like sterke som tidligere. Den kanskje eneste forskjellen hos oss er at vi har hjemmekontor og ikke kan besøke bedrifter ute lenger, så intervjuene har foregått over nettet. 

Mener man burde være mer åpen om lønna

Så om man jobber innenfor IKT kan man muligens forvente seg en økning i lønnen også i år. Jacobsen mener bransjen kunne ha blitt mer rettferdig om folk var mer åpne om hva de får inn på kontoen.

– Jeg mener vi må være flinkere til å være åpne om hva vi tjener. Det kunne blitt mer rettferdige lønninger, og man får også et bedre kollegialt forhold når man ikke trenger å holde det skjult.

Han har inntrykk av at det er en lav andel av folk i bransjen som er med i en fagforening. Og det er vanskelig å si at den utdanningen tilsvarer den lønnen, siden det er så stor forskjell i hvilken utdanning folk har, og om de har høyere utdanning i det hele tatt.

– Mange har bare jobbet seg opp til en stilling i en bedrift og fått lønning ut fra det. Og når det er stor etterspørsel etter å få tak i folk så kan man være litt mer kravstor med tanke på egen lønn. Dette har ført til at det har blitt litt sprik i lønningene for samme type stillinger, sier han.

Bruker jobb-bytter til å øke lønnen

Han har selv opplevd å jobbe i en bedrift og fortalt hva han tjente til sidemannen, som jobber med akkurat det samme, også viste det seg at han ved siden av tjente 100 000 kroner mindre.

– Det er en veldig interesse for lønn i bransjen min, det er mange som lurer på det. Skal jeg liksom tørre å spørre om 800 000 kroner på neste intervju? Kan jeg spørre om det? Hva er det som gjør at man fortjener en slik lønn?
Jeg tror det er veldig mange unge utviklere som godtar en lav lønn, på grunn av manglende kunnskap.

– Hvor mye tjener du nå?

–  Jeg tjener 730 000 kroner i året. I fjor var det veldig gjennomsnittlig i bransjen. For min alder vel og merke.

Han har ikke hatt lønnsamtale foreløpig i år, men synes generelt det er vanskelig å forberede seg til det. Stort sett har lønnsøkningene kommet når han har byttet jobb.

– Hadde jeg byttet jobb i dag hadde jeg spurt om mellom 800 og 850 000 kroner. Men siden jeg blir her kan det hende at jeg for eksempel ber om 760 000 kroner.

Hør også:  Teknas podkast om Lønnsstatistikken – Har du riktig lønn?

Tror 2021 fortsetter like sterkt

Jacobsen tror ikke det blir noe mindre etterspørsel for digitale tjenester neste år, så han tror det fortsetter i samme tempo. Nå må jo alle selskaper forvalte det de har satt i gang i 2020.

– Bransjen er så ivrige etter folk at de er villige til å se bort fra all erfaring. Vi snakker med folk som sier at så lenge du har en god holdning og er villig til å lære, så trenger du ikke å kunne så himla mye.

– For min egen del håper jeg å kunne dra ut til flere bedrifter neste år, da ser man så mye mer om hvordan de jobber, og får som regel så mye bedre historier. Vi håper også å få flere yngre involvert i 2021 også, det er målet.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener.