Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Cecilie Fauchald Rygg
HJELPER MED FERIEPROBLEMATIKK: Tekna-advokat Cecilie Fauchald Rygg hjelper Tekna-medlemmer med utfordringer knyttet til ferie. Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

Kan man ta ut ferie som enkeltdager gjennom hele året?

Publisert: 28. juni 2022

-Eller må ferien være sammenhengende? Tekna-juristen gir deg råd med jobb- og ferie utfordringer.

44 år gamle «Maria» jobber til vanlig som bygg-ingeniør, og har sendt inn spørsmål til Tekna om ferie.

– Det første jeg lurer på er om jeg selv kan bestemme når jeg tar ferie i løpet av året, og om jeg faktisk må ta ferie i det hele tatt?

– Du har ikke krav på å jobbe fra utlandet

Cecilie Fauchald Rygg, som er advokat i Tekna forteller at det er arbeidsgiver som til slutt bestemmer når du tar ferie, dersom dere ikke blir enige vel og merke.

– Ferieloven gir både rettigheter og plikter til ansatte og arbeidsgivere, og mange av reglene kan man ikke avtale seg bort fra. I utgangspunktet har du som ansatt både rett og plikt til å ta ut ferie, og etter loven har du fire uker og en dag ferie per år. Mange har i tillegg fire dager ekstra som er avtalt i tariffavtale eller på annen måte, men reglene i ferieloven gjelder i utgangspunktet kun for den lovbestemte ferien – altså fire uker og en dag.

Les også: 10 viktige ting å kjenne til om ferie

Advokaten forteller at tidspunktet for når du skal ha ferie er noe du må avtale med arbeidsgiveren din. Du legger som ansatt da vanligvis inn ønske for når du vil ta ut ferie, men dersom dere ikke blir enige er det arbeidsgiveren som bestemmer. Når det gjelder sommerferien, kan du likevel kreve å få legge tre uker av ferien til den såkalte hovedferieperioden, det vil si mellom 1. juni og 30. september.

– Både du som ansatt og din arbeidsgiver har et ansvar for at den årlige ferien blir avviklet i ferieåret. Er ikke det mulig å få til, skal den overføres til neste år. Du skal ikke miste ferie, eller få den utbetalt i penger, med mindre du har sagt opp og ikke får avviklet ferien før sluttdato, sier hun.

«Maria» spør om hun kan ta ut ferie i enkeltdager?

– Det kan du, men det må avtales med arbeidsgiver som må være enig i dette. Selv om du som nevnt kan kreve tre uker sammenhengende ferie, må du etter loven ikke ta det ut sammenhengende. Det kan likevel hende at arbeidsgiver ønsker at ferien skal tas ut i sammenhengende uker istedenfor enkeltdager, og pålegger deg det. Som sagt har arbeidsgiver det siste ordet for når ferien skal tas ut.

Les også: «Anders» har blitt tatt på av en kvinnelig leder - hva kan han gjøre?

Kan ikke jobbe utenlands uten videre

«Maria» er nå på ferie i Sri Lanka og kommer seg ikke hjem tidsnok på grunn av konflikter i landet. 

– Hva slags rettigheter har jeg i denne situasjonen? Kan jeg jobbe herfra til det roer seg?

– Dette må avtales med arbeidsgiver. Det kan være at jobben din er forenlig med å jobbe fra utlandet, og at arbeidsgiver synes dette er helt greit for en kortere periode. Men dette er ikke noe du har krav på. Arbeidsgiver kan i en slik situasjon også forlange at du tar ut ferie videre dersom du har noe ferie til gode. Hvis ikke kan du søke om å få permisjon uten lønn mens du er i Sri Lanka, sier advokaten.

«Maria» er samtidig midt i et jobb-bytte fra offentlig til privat sektor, og lurer derfor på hva som skjer med feriepengene ved skifte av jobb?

– De feriepengene du har opptjent hos nåværende arbeidsgiver skal i sin helhet utbetales på siste lønning, eller ved sluttoppgjøret. Da må du passe på at de pengene skal dekke deler av neste års ferie. Dersom du bytter jobb for eksempel 1. juli, vil halvparten av feriepengene gjerne bli betalt ut ved avslutning av forrige jobb.

– Når du da får junilønnen hos ny arbeidsgiver, vil kun rundt halvparten av feriepengene (opptjent fra juli til desember året før) bli utbetalt, samtidig som du blir trukket i lønn tilsvarende ferietiden. Du kan eventuelt be nåværende arbeidsgiver vente med å utbetale opptjente feriepenger i år til juni neste år, sier advokaten.

Les også