Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Frode Steindebakken Rognsaa
CHATGPT I JOBBSØKNADEN? Burde du bruke ChatGPT til jobbsøknaden. Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

Advokat advarer om fallgruver ved bruk av ChatGPT til jobbsøknaden

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 27. juni 2023

En enkel måte å skaffe seg jobb på?

Helt siden ChatGPT ble lansert har bruken økt og man funnet nye måter å bruke tekstgeneratoren på, som å svare på eksamensoppgaver, som i dette tilfelle sørget for beste karakter

Men kan man også bruke den til å slippe å skrive lange jobbsøknader til hver eneste jobb man søker på? Vi testet mulighetene. 

Vi fikk først ChatGPT til å lage en fiktiv, men relevant person. Det endte med Emma Johansen:

Navn: Emma Johansen

Utdanning:
Emma Johansen er en engasjert og dyktig ung Tekna-medlem. Hun har en mastergrad i maskinteknikk fra NTNU i Trondheim. I løpet av studietiden har hun spesialisert seg innenfor energiteknologi og bærekraftige løsninger. Emma har utmerket seg med sin sterke analytiske tankegang og evne til å finne innovative løsninger på komplekse problemer.

Masteroppgave:
I sin masteroppgave utforsket Emma muligheten for å optimalisere energiforbruket i industrielle prosesser ved hjelp av avanserte styringssystemer og datamaskinalgoritmer. Hun undersøkte hvordan kunstig intelligens og maskinlæring kan brukes til å forutsi og styre energibehovet i komplekse produksjonsmiljøer. Gjennom grundig forskning og omfattende dataanalyse utviklet Emma effektive metoder for å redusere energiforbruket og samtidig opprettholde produksjonsytelsen.

Verv og engasjement:
Som aktiv Tekna-medlem har Emma bidratt til å styrke studentmiljøet og fremme samarbeid innen teknologifeltet. Hun har vært leder for Tekna Studentavdeling ved NTNU og har organisert flere faglige arrangementer og workshops for medlemmene. Emma har også vært en ressursperson for yngre studenter og bidratt til å inspirere og veilede dem i deres teknologiske karriere.

Arbeidserfaring:
Etter å ha fullført sin mastergrad, ble Emma ansatt som prosessingeniør i et stort industriselskap med fokus på bærekraftig produksjon. I løpet av det første året har hun vært involvert i flere prosjekter som har hatt som mål å redusere energiforbruket og implementere miljøvennlige produksjonsmetoder. Hun har samarbeidet tett med et tverrfaglig team av ingeniører og teknikere for å analysere og forbedre energieffektiviteten i produksjonsanleggene. Emma har også vært ansvarlig for å overvåke og optimalisere de automatiserte styringssystemene for å oppnå maksimal driftseffektivitet.

Vi spurte også om en CV for Emma:

Navn: Emma Johansen
Utdanning:

Mastergrad i maskinteknikk, NTNU, Trondheim (20XX-20XX)
Arbeidserfaring:

Prosessingeniør, ABC Industrier, Trondheim (20XX-nåværende)
Ansvarlig for å analysere og forbedre energieffektiviteten i produksjonsanleggene
Samarbeidet med et tverrfaglig team for å implementere bærekraftige produksjonsmetoder
Optimaliserte automatiserte styringssystemer for maksimal driftseffektivitet
Ledet prosjekter for integrering av fornybare energikilder i produksjonsprosesser
Verv og engasjement:

Leder, Tekna Studentavdeling, NTNU (20XX-20XX)
Organiserte faglige arrangementer og workshops
Veiledet og inspirert yngre studenter i deres teknologiske karriere
Ferdigheter:

Avansert kunnskap innen energiteknologi og bærekraftige løsninger
Ekspertise i bruk av datamaskinalgoritmer og kunstig intelligens for energioptimalisering
Sterke analytiske evner og problemløsningsevner
Erfaring med prosessoptimalisering og implementering av bærekraftige produksjonsmetoder
God kommunikasjonsevne og evne til å samarbeide i tverrfaglige team
Språk:

Norsk (morsmål)
Engelsk (flytende)
Publikasjoner:

"Energy Optimization in Industrial Processes Using Advanced Control Systems and Machine Learning," Journal of Sustainable Engineering (20XX).

Vi gikk deretter på Finn.no og fant en passende stilling som prosessingeniør, her er jobbsøknaden vi fikk av ChatGPT til denne jobben:

Vi søker en dyktig, fremoverlent og endringsvillig Prosessingeniør innen elektronikk eller mekanikk. Er det deg?

Arbeidsgiver
Medistim ASA Horten
Stillingstittel
Prosessingeniør
Frist
Snarest
Ansettelsesform
Fast
Vi trenger deg som brenner for å ivareta våre produksjonslinjer og som sørger for å gi våre meget dyktige produksjonsoperatører en effektiv og god arbeidsdag. Den vi ser etter, hever blikket og bidrar til å bringe oss inn i fremtidige automatiserte produksjonsprosesser. Har solid kompetanse innen optimalisering av sammenstilling og test prosesser, og evner å tilegne seg nødvendig kompetanse for å møte fremtidens krav.

Hvem er du:

Du har en Bachelor eller Master i elektronikk eller mekanikk, gjerne med automatisering/robotisering. Relevant erfaring kan kompensere for formell utdannelse.

Du er en selvgående, proaktiv og systematisk prosessingeniør med elektro- eller automasjonserfaring. Dersom du ikke har erfaring med automasjon/robotisering, tilbys det kurs for kompetanseheving.  Du møter omstilling med nysgjerrighet og spenning. Du er en nøyaktig og kvalitetsorientert person som streber etter å lykkes sammen med gode kollegaer.

Dine solide kommunikasjonsevner sikrer en effektiv og konstruktiv samhandling med alle involverte parter i produksjonsprosessen. Vi er et internasjonalt selskap og du må beherske norsk og engelsk flytende.

Det verdsettes hvis du har solid kunnskap om kvalitet, spesielt validering og risikoanalyser. Gjerne med erfaring fra 5S Lean Six Sigma og prosess FMEA. 

Noen av dine arbeidsoppgaver vil være:

 • Automatisering/Robotisering
 • Validering av prosesser
 • Problemløsning, 8D
 • Yield/Noncon-/ CAPA-behandling
 • Representere produksjonen i tekniske forum
 • Prosjektdeltakelse

Vi tilbyr:

 • Konkurransedyktige betingelser og pensjonsavtale
 • Arbeidstid fra kl 08 til kl 16, med fleksibilitet og kjernetid fra kl 09 til kl 15
 • Fast stilling i et norsk selskap på det internasjonale markedet
 • Moderne og fint beliggende lokaler
 • Inkluderende arbeidsmiljø som ivaretar den enkelte
 • Spennende mulighet i et selskap med viktig samfunnsoppdrag

Om arbeidsgiveren

Hos Medistim brenner vi for å levere banebrytende og kostnadseffektive løsninger til helsepersonell, pasienter og betalere i det globale kirurgiske markedet. Vi er en markedsleder innen intraoperativ transittid flytmåling (TTFM) og høyfrekvent ultralydavbildning (HFUS), og leverer MiraQTM-systemet med tilhørende prober til det globale markedet. Disse systemene gjør det mulig for medisinske fagfolk å redusere risiko og forbedre kvaliteten på hjerte-, kar- og transplantasjonskirurgi. De gir klinisk relevant informasjon som gir kirurger mulighet til å ta bedre informerte beslutninger på operasjonssalen.

Medistim har datterselskaper med markeds- og salgsorganisasjoner i USA, Canada, Kina, Tyskland, Storbritannia, Spania, Danmark og Norge, i tillegg til et globalt distributørnettverk som representerer selskapet i mer enn 70 land i Asia, Europa, Amerika og Afrika. Salgsinntektene nådde MNOK 491,9 i 2022. Medistim ASA er notert på Oslo Børs og har sitt globale hovedkontor i Oslo, Norge.

Nettverk
Facebook LinkedIn
Sektor
Privat
Sted
Bromsveien 17, 3183 Horten
Bransje
Medisinsk utstyr og rekvisita
Stillingsfunksjon
Produksjon / Produksjonsteknikk/Prosessteknikk,
Ingeniør,
Ingeniør / Elektroingeniør
Arbeidsspråk
Engelsk,
Norsk

Jobbsøknaden som ble generert:

Kjære arbeidsgiver,

Jeg skriver angående stillingen som Prosessingeniør innen elektronikk eller mekanikk hos Medistim ASA. Jeg er svært interessert i denne spennende muligheten til å bidra til utviklingen av automatiserte produksjonsprosesser og ivareta effektiviteten i deres produksjonslinjer.

Jeg har en Mastergrad i maskinteknikk med spesialisering innen automatisering og robotisering. Min utdannelse har gitt meg en solid forståelse for optimalisering av sammenstillings- og testprosesser. Jeg er lidenskapelig opptatt av å tilegne meg ny kompetanse og er villig til å ta kurs for å møte fremtidens krav.

Gjennom min erfaring som prosessingeniør hos ABC Industrier har jeg oppnådd betydelige resultater med å implementere automatiserte styringssystemer og optimalisere produksjonsprosesser for økt effektivitet. Jeg er en selvgående og proaktiv person som trives med å møte utfordringer og finne innovative løsninger. Min nøyaktighet og kvalitetsfokus sikrer at jeg oppnår gode resultater sammen med mine kollegaer.

Jeg har sterke kommunikasjonsevner som gjør meg i stand til å samhandle effektivt med alle involverte parter i produksjonsprosessen. Som en del av et internasjonalt selskap behersker jeg både norsk og engelsk flytende.

Jeg har også solid kunnskap om kvalitet, inkludert validering og risikoanalyser. Jeg har erfaring med 5S Lean Six Sigma og prosess FMEA, og er vant til å håndtere problemløsning og CAPA-behandling. Jeg er klar til å representere produksjonen i tekniske forum og delta i prosjekter for å bidra til selskapets vekst og suksess.

Jeg blir motivert av Medistims viktige samfunnsoppdrag og ønsker å være en del av et selskap som leverer banebrytende og kostnadseffektive løsninger til det globale kirurgiske markedet. Jeg er sikker på at min lidenskap for teknologi og mitt engasjement for å drive endring vil gjøre meg til en verdifull ressurs i deres team.

Jeg ser frem til å få muligheten til å diskutere mine kvalifikasjoner og hvordan jeg kan bidra til suksessen til Medistim ASA. Takk for at du vurderer min søknad.

Med vennlig hilsen,

Emma Johansen.

– Jeg ville vurdert bruken av adjektiver 

Frode Steindebakken Rognsaa, som er advokat i Tekna, synes teksten ved første øyekast ser god ut. 

– Mitt inntrykk av teksten er at den i utgangspunktet fremstår god, både med tanke på språk og tegnsetting. I dette konkrete eksempelet ville jeg nok vurdert bruken av adjektiver. Å skrive at man som ung arbeidstaker allerede har solide kunnskaper og erfaring fremstår kanskje litt for mye som salgsargumenter. 

– Poenget må vel være at det er arbeidsgiver som vurderer kunnskap og erfaring, og derfor er det etter mitt skjønn klokt å bruke mer nøytrale begreper. 

 Teksten fremstår kanskje også som litt tung å lese. For eksempel å bruke ordet lidenskap to ganger i en søknadstekst virker på meg som litt malplassert. Hva er galt med å skrive at "man er oppriktig interessert i" eller "liker å arbeide med" i stedet? Det er ellers bra at setningene ikke er for lange, sier han. 

– Tror du det er lett for en arbeidsgiver å se om man har brukt et slikt program i prosessen? 

– Nei, det tror jeg ikke nødvendigvis er enkelt. Men, det som selvfølgelig kan bli et spørsmål på et intervju er forskjellen på hvordan kandidaten uttrykker seg muntlig i forhold til det som er skrevet. Vanligvis vil det jo være en forskjell, men det kan godt være at det oppfattes som om det ikke er godt samsvar mellom det som skrives og det som uttrykkes muntlig. Om det blir en utfordring er vel mindre sikkert, sier han. 

– Vær forsiktig 

Rognsaa mener du burde være kritisk til hva du deler av informasjon i slike verktøy. 

– ChatGPT eller KI kan være et bra tekstverktøy for mange, men vi vet ikke hvor informasjonen vi mater inn havner. Det er derfor etter mitt skjønn viktig at du tenker på at det er et verktøy som kan prosessere en tekst som du deretter bør bearbeide videre. 

– I tillegg mener jeg at du skal være forsiktig med hva du deler av informasjon om deg selv – altså personopplysninger. Med usikker behandling og lagring av data hos tekstroboten, mener jeg at bare objektive eller anonymiserte data bør legges inn i teksten av deg. I tillegg er det også viktig å ikke dele noe informasjon som kan være klausulert. Det kan typisk være fortrolig eller konfidensiell informasjon, i arbeidsavtale, forretningshemmeligheter, kundelister eller annet, sier han. 

Les også