Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Mette Meinert
MYE ERFARING? Om du har vært i arbeidslivet en stund, bør CV-en din gjenspeile dette. Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

Mye erfaring? En CV kan være på over én side

Publisert: 15. okt. 2021

Er du en erfaren arbeidstager og lurer på hvordan du skal sette opp en CV?

Etter mer enn ti år som karriererådgiver og foredragsholder i Tekna, har Mette Meinert god innsikt i hva som fungerer når man skal skrive CV og jobbsøknad.

– Etterspørselen etter karriereveiledning og gjennomsyn av CV har økt merkbart de siste årene, sier hun.

Er det lenge siden du har skrevet en CV eller har du en CV som har ligget og samlet støv på en gammel server? Da er det noen enkle grep du kan gjøre.

Du kan ta utgangspunkt i din gamle CV eller LinkedIn-profil, men den bør gjennomgås systematisk slik at den er oppdatert og tilpasset.

De syv beste tipsene

Her gir hun deg de syv viktigste tipsene du bør tenke på når du skal skrive CV og jobbsøknad:

1. Ikke kast bort «nøkkelkvalifikasjons»-anledningen.

– Å lage et avsnitt, der du setter opp det beste du har å by på, helt øverst i din CV og kalle det enten oppsummering, eller nøkkelkvalifikasjoner, er en anledning du ikke bør la gå fra deg. En bedre anledning til å selge deg selv inn får du ikke! Der setter du opp de kvalifikasjonene som stillingsutlysningen etterspør, og som du innehar.

Still deg selv spørsmålet «Hva er det aller viktigste jeg kan, som de har bruk for?» Svaret setter du opp først. Deretter hva er det nest viktigste osv. Det første du setter opp, er sannsynligvis graden din med for eksempel spesialisering. Og hvis du er i tvil – dette avsnittet skal selvfølgelig tilpasses hver jobb du søker på.

2. Beskriv din arbeidserfaring - her er det mye å hente

– Det er ikke tilstrekkelig kun å sette opp arbeidsgiver, arbeidstittel og arbeidsperiode i dette avsnittet. Du bør skrive hva du hadde ansvar for, hva jobben bestod i, hvilke arbeidsmetoder du brukte, og også hva du oppnådde. Jo mer relevant jobben du skal beskrive er, desto mer kan du ta med.

– Deltidsjobber eller sommerjobber som bare er en av mange jobber du har hatt, og som ikke er særlige relevante, kan du sette opp under egen overskrift. Da holder det ofte å skrive tidsperiode, arbeidsgiver og stillingstittel.

3. Beskriv mer om utdannelsen din

– Under overskriften "utdanning" er det ikke tilstrekkelig å nøye seg med en setning der du setter opp tid, sted og tittel på graden din. Her må du utbrodere mer. Sett opp relevante fag, navn på masteroppgaven, hva du har spesialisert deg innenfor, og eventuelle prosjektoppgaver du har skrevet. Denne delen av CV-en kan også tilpasses den stillingen du søker på.

4. Det viktigste skal først

– Det er lurt å tenke når du skal søke jobb, at det viktigste bør stå først. Det gjelder i søknaden din, men også i CV-en. Hvorfor? Jo, for at de umiddelbart skal se på deg som en kvalifisert kandidat, og sikre at de fortsetter å lese. Når du vurderer om du skal ha avsnitt om utdanning eller arbeidserfaring etter nøkkelkvalifikasjonene, så bør du tenke på hva det er som er mest relevant for den konkrete stillingen.

5. Finn en mal som ikke forstyrrer

– Finn deg en god mal som er tilpasset innholdet i din CV og jobben du søker på. Sliter du med å fylle en side på en CV, har du høyst sannsynlig ikke benyttet deg av avsnittet med nøkkelkvalifikasjoner, eller utbrodert nok. Gjør det først. Hvis du fremdeles sliter med å fylle plassen, bruk en mal med store marger.

Mer relevant for mange er å finne en mal der du har plass til å skrive litt under hvert punkt i CV-en. I slike CV-er er det viktig å benytte mer av bredden på dokumentet og ikke la kolonnen som angir tidsperiode stjele for mye av plassen. Tenk at din CV skal være lett å se på, og behagelig å lese.

Forsøk tabulator heller enn en tabell. «Keep it simple, but elegant»! Er du usikker på oppsettet, så burde du teste CV-byggeren vår. Den kan konverteres til PDF og Word, og her kan du tilpasse CV-en slik at den speiler deg.

6. Ikke for kort, ikke for lang

– Bruk plassen på å selge deg og din kompetanse. Vær presis og tydelig når du forteller om deg selv i din CV. Omtrent samme lengde kan også de punktene under utdanning og arbeidserfaring som er mest relevante, være.

Mindre relevante avsnitt bør være kortere. Det vil være rart med en veldig detaljert beskrivelse av noe som ikke er relevant. Når det er sagt, du har sikkert lært noe nyttig du kan ta med deg videre. Sil ut det viktigste, og hold det kort. Unngå setninger som går over mange linjer.

7. Les korrektur

– Skrivefeil er unødvendig. Les gjennom nøye og se etter skrive- og grammatiske feil. Få noen andre til å gå gjennom og se etter feil for deg. Pass på å være konsekvent i CV-en med hensyn til punktsetting, særlig i lister. Pass på orddelingsfeil. Det er svært mye vanligere at ord skal henge sammen på norsk enn på engelsk.

Hvis det er mye feil i CV-en, kan leseren henge seg opp i det, i stedet for innholdet. Du vil vel ikke bli sett på som slurvete, eller dårlig i norsk? Det kan være greit å være klar over at vi ikke leser korrektur når vi veileder vår medlemmer, men heller bruker tid på innhold og relevans.

Her finner du helt konkret hva du bør ha med i din CV.

Les også