Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Satellitt i system

Tema: Infrastruktur

Hva skjer om satellittene svikter?

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 13. nov. 2019 Streaming

Satellittene utfordres av romsøppel. I tillegg kan system bli slått ut av solstormer og fiendtlige handlinger. Men vi er helt avhengige av satellittene våre.

Det er omtrent 2000 operative satellitter i baner rundt jorden som sikrer vår kommunikasjon, navigasjon og overvåkning. Mer enn dobbelt så mange «døde» satellitter svever fortsatt rundt i baner som romsøppel. Romsøppel er en stor utfordring for satellittene. Selv om søppelet er i form av kun et lite malingsflak, kan det i stor hastighet gå tvers gjennom solcellepanelene til en satellitt.
I tillegg er superstormer fra solen, asteroider og fiendtlige handlinger en utfordring for satellittene og satellittsystemene.

Kjetil Bilic Michaelsen fra Norsk Romsenter kom til oss 13. november og snakket om vår satellitt-sårbarhet. Klarer vi oss uten satellittene? Hva skjer om de blir slått ut?

Presentasjon: Hvis satellittene sluttet TEKNA20191113-1

Her er lenken som Kjetil Bilic Michaelsen viser til, der du kan tvike ulike parametere for å se på romsøppelet i lavbane LEO realtime

romsøppel

Det var Faggruppe for energi, industri og miljø som inviterte. FEIM publiserer opptak fra sine arrangementer innen flere av fagområdene i Tekna. Du kan finne en rekke opptak av FEIM sine arrangementer på energibloggen. De har også flere opptak her på infrastrukturbloggen.

Du kan lese mer og se flere opptak om romfart og Norsk romfartshistorie. Du vil finne nye norske initiativer innen romfart og et opptak av Rolf Skår som snakker om vår lange romfartshistorie i Norge. Du finner også litt mer om utfordringen med romsøppel i geostasjonær bane.
Les mer om hva Tekna gjør innen romfart.

Les også