Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fishfarm topp

Tema: Bio- og klima

Havbruk – en bransje full av muligheter

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 22. feb. 2019 Streaming

Havbruk er en bransje som trenger ulike kompetanser og det er en rekke jobbmuligheter innen havbruk. Tekna Havbruk og Tekna NMBU inviterer!

Tekna Havbruk og fiskehelse har tidligere hatt tverrfaglige arrangementer som har vist at havbruksnæringen bør trekke til seg folk med annen kompetanse, for eksempel stordatakompetanse – og også kompetanse innen genteknologi.

Digitalisering av havbruksbransjen

Tekna Havbruk og fiskehelse holdt et arrangement i samarbeid med Tekna Big Data om hvordan aktørene i havbruksbransjen kan utnytte og samarbeide om data på en bedre måte. Det ble holdt for fullt hus 27. nov. 2018.
Her finner du opptak fra arrangementet «Big data i havbruksbransjen» og pamfletten: Big Data og Digitalisering i Havbruksbransjen (PDF).

CRISPR i havbruksbransjen

Videre holdt Tekna Havbruk et arrangement i Bergen om CRISPR i havbruksnæringen (opptak) 17. januar i år. Også til dette arrangementet ble det publisert en rapport (PDF).

Bruk av CRISPR krever (juridisk i Europa) GMO-merking

I rapporten kan man blant annet lese at ikke alle aktørene er fornøyde med at EU-domstolen i sommer bestemte at alle organismer fremstilt med genteknologi, er per definisjon GMO.

GMO-merking og kompetente forbrukere

I rapporten – og også i paneldebatten – legges det vekt på at vi trenger kompetente forbrukere og merking. Forbrukerne må få ta sine valg!

Nedenfor ser du en smakebit fra paneldebatten i Bergen, der Aina Bartman, leder av Nettverk for GMO-fri mat og fôr gir sjømatnæringen gode råd:

Les mer om prosjekt Havåker

Les også