Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne som tenker

Tema: Ledelse og utvikling

Egen virksomhet – Egenkapital i virksomheten gir deg handlingsrom

Tekst av John M. Raaheim Publisert: 22. mars 2018

Et års omsetning «på bok» i banken er oppskriften på et godt liv som selvstendig næringsdrivende konsulent. Still deg dette som mål og fyll opp kontoen fra første dag.

 

Tenk nøktern oppstart. Etabler aksjeselskap og start med det du har av utstyr og arbeidsplass. Lag deg en plan for å bygge opp kapital i selskapet fra første dag og første oppgjør. Sett deg som mål å etablere egenkapital i virksomheten tilsvarende et års forventet omsetning. Hev lønn basert på veloverveid timepris, betal skatt, men la deler av lønnen bli tilbake i selskapet som et lån fra deg. Har du tidlig suksess. La deg ikke friste, men hold deg til planen din. Det kan ta noen år å nå målet, men belønningen er sikkerhet for videre drift.

Hold tilbake utbytte. Om du lykkes med virksomheten din vil selskapet etter hvert gå med overskudd. Det kan det være fristende å ta ut utbytte i tillegg til lønn. Når du kommer dit har du full rett til å gjøre det. Ikke gjør det, men la i det minste større deler av overskuddet bli igjen i selskapet slik at du raskere oppnår målet ditt om et års omsetning «på bok».

Kassakreditt er dyr finansiering. Hold orden på skatt og avgifter. Du kan kanskje få en kassakreditt hos banken din med sikkerhet i din og familiens private formue. Dette er en kostbar løsning full av fristelser. Spar deg for fristelsene til å trekke på kassakreditten om det kniper. Driver man egen virksomhet kan det være lett å gå i en felle der man tror at man har mere penger på til egen disposisjon enn det man faktisk har. Hold orden på, og sett av penger til, skatt, moms og andre avgifter. Dette er ikke dine penger og du kan ikke regne med disse som egenkapital.

 Solid egenkapital kan være nødvendig. Egenkapital i selskapet gir deg handlingsrom. Du kan tåle å være tålmodig i jakten på gode oppdrag og også tåle kortere perioder med oppdragstørke som du kan bruke til egen kunnskaps- og kompetanseutvikling som i neste omgang styrker deg i konkurransen om oppdragene. Men egenkapital i selskapet er ofte også helt nødvendig. I de fleste oppdrag du får vil avtalen du inngår inneholde betalingsfrister, som ofte er 30 og også 60-dager hos mange oppdragsgivere. I tillegg må du ofte arbeide en måned før du kan sende faktura. Kanskje skal også timelisten godkjennes. Alt dette betyr forsinkelser med betalingen. Dette bør du ha organisert økonomien i selskapet ditt for å tåle.

Et års omsetning «på bok» i banken er lik et godt liv. Egenkapital i selskapet som buffer er løsning på mange av de utfordringene du stilles overfor som selvstendig næringsdrivende i et selskap der du er alene som ansatt. Livet som selvstendig næringsdrivende konsulent blir lettere å leve, med mindre stress. Og du og selskapet ditt blir mer konkurransedyktig. Det kan være lettere enn du tror å realisere dette, men det krever noen års forsakelse. Oppskriften er enkel: Du rapporterer lønn til deg selv, men du tar den ikke ut av selskapet fullt ut. Du betaler skatt av rapportert lønn, men etablere samtidig en fordring på selskapet i din favør.

Har du innspill eller ideer? Tekna Egen bedrift er et organisert tilbud til Tekna medlemmer som vil starte for seg selv eller som allerede driver egen virksomhet. Denne bloggen er en del av tilbudet og her finner du blant annet tips om det å starte egen virksomhet som nyutdannet, arbeidsledig, fristilt eller pensjonist. Tilbudet er og skal være under stadig utvikling. Har du ideer om hva Tekna bør tilby eller innspill til «oppskriften» i denne bloggen er du velkommen til å presentere disse i kommentarfeltet eller direkte til sekretariatet via [email protected] .

Les også