Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Formidler

Tema: Forskning

Formidling av forskning, vitenskap og fag

Tekst av Anne Julie Bolstad Publisert: 7. nov. 2017 Streaming

Forskningsformidling.

Lær å formidle fagområdet ditt

Å presentere fagstoff på en god og inspirerende måte er ikke alltid enkelt. Men alle kan lære å bli flinkere til formidling. Du kan lære mye av de beste, og derfor inviterte vi fire dyktige formidlere til Ingeniørenes Hus mandag 13. november kl. 17:00:

Vi lærer av de beste:

Ole Andreas Alsos er instituttleder ved Institutt for Design på NTNU. Han snakker om hvilke virkemidler vi bør bruke i en god presentasjon:

Siv Aalbergsjø jobber som naturfagslærer, og vant Oslo-finalen i Forsker Grand Prix 2014. Hun snakker om forskningsformidling i et underholdningsperspektiv:

Ingvil Snøfugl jobber som kommunikasjonsrådgiver ved SINTEF og deler mange gode tips innen kommunikasjon:

Marit M. Simonsen er redaktør i Store norske leksikon. Hun deler av sin kunnskap og snakker blant annet om hvordan hjernen mottar kunnskap og hvorfor mer forskning og mer kunnskap ikke alltid fører til en mer opplyst befolkning:

De fleste Tekna-medlemmer er engasjerte i sitt fagområde. Men mange kan synes det er vanskelig å formidle dette engasjementet til andre.

Når du skal holde en presentasjon er både det du sier, og måten du sier det på med på å bestemme om tilhørerne blir inspirert av det du vil formidle. Kroppsspråk er også viktig. Holder du øyekontakt? Virker du nervøs? Og har du laget en god presentasjon? Mange faller av lasset dersom en powerpoint-presentasjon bare inneholder masse tekst i form av kulepunkter. Videre er det smart å undersøke nøye hvilken målgruppe du skal formidle til. Hvilken bakgrunn har tilhørerne, hvor godt kjenner de fagområdet, og hva skal til for å engasjere akkurat denne gruppen?

Også når du skriver tekster må du tenke på hvem du skriver for. En populærvitenskapelig skal være lettlest, men samtidig vise relevans.

Se opptakene og lær mer om kommunikasjon og formidling.

———————————————————————————————————————————————–

Tekna-konferansen 2014 hadde forskningsformidling som tema og du kan se opptak fra spennende foredrag også her (krever flash)

Faggruppe for Teknologi- og realfagsformidling
Realfagsgruppen jobber for rekruttering til realfag gjennom arrangementer, skolebesøk og andre konsepter for barn og unge. Vi jobber også med å etablere et større miljø av Tekna-medlemmer som vil arbeide med realfag, kan representere oss og være rollemodeller. Videre vil vi drive politisk arbeid i og utenfor Tekna.

Les også