Byggbloggen
Balansert ventilasjon med omrøring er den mest utbredte løsningen for å ventilere næringsbygg med passivhus-kvalitet. Det er kostnadseffektivt, veldig energieffektivt og bidrar til å sikre et godt inneklima.
Balansert ventilasjon med omrøring er den mest utbredte løsningen for å ventilere næringsbygg med passivhus-kvalitet. Det er kostnadseffektivt, veldig energieffektivt og bidrar til å sikre et godt inneklima.
Strenge krav til varmegjenvinning både i TEK17 og passivhusstandarden gjør at balansert ventilasjon i de aller fleste tilfellene er det eneste realistiske alternativet.
Balansert ventilasjon tilfører like mye friskluft som det anlegget trekker ut. Vi kan oppnå denne balansen med like mengder tilluft og avtrekk i hvert lokale, eller med tilluft til noen rom og felles avtrekk. For eksempel har kontorbygg ofte tilluft til hvert cellekontor og avtrekk ved kjernen.
Vi kan tilføre friskluft fra ventilasjonsanlegget til oppholdsrom etter to hovedprinsipper:
Omrøringsventilasjon er det vanligste prinsippet i kontorbygg, og det kan brukes både til oppvarming og kjøling. Fordi friskluften blander seg med romluften og dermed varmes opp før den når oppholdssonen, kan tilluften være kaldere enn med fortrengningsventilasjon.
Fortrengningsventilasjon kan ikke brukes til å varme opp lokaler, fordi friskluften må være 1-2 °C kaldere enn romluften.
Personer som beveger seg kan lett forstyrre luftstrømningen. Derfor egner fortrengningsventilasjon seg i store rom med god romhøyde, og mindre godt i små rom, hvor en person som flytter seg kan føre til mye omrøring av lufta. Flere nyere prosjekter med høye ambisjoner for energibruk har valgt fortrengningsventilasjon, blant annet Powerhouse på Kjørbo.
Et prinsipielt valg for ventilasjonsanlegg i næringsbygg er hvordan aggregatene skal plasseres: Samlet i et større teknisk rom, eller fordelt rundt om i bygget nær lokalene som skal ventileres.
Dette har mye å si for hvordan arealer i bygget kan disponeres, og det er derfor viktig å bestemme dette så tidlig som mulig.
I utgangspunktet er det ingen klare kvalitetsforskjell på sentrale og desentrale anlegg. Hver løsning har noen fordeler og ulemper. Hva som er riktig valg, varierer fra bygg til bygg, avhengig av blant annet størrelse, form og høyde.
Passivhus skal ha varmegjenvinnere med minst 80 % årsgjennomsnittlig temperaturvirkningsgrad. De vanligste løsningene er roterende gjenvinner og motstrømsvarmeveksler.
Motstrømsvekslere er aktuelle når vi ikke ønsker luktsmitte fra avtrekksluft til tilluft. Men det er ikke egnet hvor eventuell smitte er kritisk, for i praksis kan vi likevel få 1-2 % smitte.
Totalt sett vil roterende gjenvinnere i de fleste tilfeller være et godt valg for passivhus. Det gjelder særlig i kalde innlandsstrøk fordi virkningsgraden er høy også ved lave temperaturer.
Oppdatert 12.01.2016