Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Dagslys illustrasjon

Byggbloggen

Slik sikrer du godt dagslys i passivhus

Tekst av Fra lavenergiprogrammet 1. des. 2020

Hvordan skal du sikre godt dagslys i passivhus når vi vet at vindusflatene byr på utfordringer i energieffektive bygg?

I passivhus er det viktig å utnytte dagslys for å spare energi til belysning, og for å skape forhold brukerne trives i. Skal vi få til det, må vi velge riktig vindusareal, orientering og plassering i prosjekteringsfasen.

Dagslys er viktig for trivsel og helse. Godt lys gir øket produktivitet og regulerer vår biologiske klokke. Normalt opplever vi dagslys som den beste formen for belysning, og vi bør derfor sikre nok dagslys innendørs.

For passivhus kan flere av de vanlige tiltakene som senker energibehovet samtidig redusere dagslys inne. Tykke vegger og vinduer med lav lystransmisjon er eksempler på dette.

I prosjekteringen av et energieffektivt bygg må vi velge vindusareal, orientering og plassering slik at alle rom får tilfredsstillende dagslys – uten at vi samtidig forårsaker for høye innetemperaturer.

Slik unngår du for høye innetemperaturer i passivhus

Slik dokumenterer du dagslys

Kravene til dagslys i passivhus er de samme som i byggteknisk forskrift (TEK 17). Vi kan dokumentere at vi oppfyller forskriftskravene ved hjelp av to ulike metoder. De tar hensyn til ulike faktorer, og gir ikke alltid samme resultat.

Kravene til dagslys er oppfylt hvis vi kan dokumentere at:

  1. Gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet er minimum 2 %
  2. For boliger: Rommets dagslysflate er minst 0,07 ganger rommets gulvflate delt på glassets lystransmisjon.

1. Dagslysfaktoren

Dagslysfaktoren er definert som forholdet mellom horisontal belysningsstyrke innendørs og horisontal belysningsstyrke utendørs. Belysningsstyrken innendørs beregnes i høyde 0,8 m over gulvet.

Dagslysfaktoren er definert som forholdet mellom horisontal belysningsstyrke innendørs og horisontal belysningsstyrke utendørs. Dagslysfaktor kan ikke måles, men skal beregnes med validert dataprogram. Belysningsstyrken innendørs beregnes i høyde 0,8 m over gulvet.

Dagslysfaktoren gjelder bare for diffust lys utendørs, det vil si overskyet vær. Med skyfri himmel kan kan mengden dagslys bli både høyere og lavere, avhengig av hvor mye været avviker fra dagslysfaktorens forutsetninger.

Dagslysfaktoren består av:

  • Diffus stråling fra himmelen er lyset som kommer direkte fra uskjermet himmel
  • Utereflektert komponent er reflektert lys fra omgivelsene
  • Innereflektert komponent er reflektert lys fra tak, vegger, gulv

2. Dagslysflate

Dagslysflate er samlet uskjermet glassareal som formidler dagslys til rommet. Til daglysflaten regnes også utkragende bygningsdeler i rommets bredde på overliggende plan utenfor vindusfasaden.

Henvisninger

Les også

Relaterte kurs og arrangementer