Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tekna-president Elisabet Haugsbø på besøk hos Tekna-gruppa i ScoutDI.

Aktuelt

Rekordmange vil etablere Tekna-grupper

Publisert: 24. apr. 2024

Tekna har nå 1 100 lokale grupper, og antallet stiger i rekordfart. – Bare hittil i år er det etablert 40 nye grupper, sier rådgiver Fredrik Stray-Adelsteen i Tekna.

Antallet medlemmer som er med i lokale grupper i Tekna øker. Gruppe på arbeidsplassen er viktig for å sikre innflytelse og medbestemmelse over egen arbeidshverdag, og for å ha mulighet til å kreve tariffavtale. I tillegg sikres man rett til lokale lønnsforhandlinger.

Stadig viktigere med lokal Tekna-gruppe

– Vi opplever at stadig flere medlemmer ønsker å være del av en Tekna-gruppe, og flere nye virksomheter etablerer nye grupper.  Hittil i år har vi allerede 40 nye grupper, og dette er en vekstdobling siden i fjor, sier Stray-Adelsteen. Totalt er over 57 000 medlemmer med i en lokal Tekna-gruppe.

Han påpeker at stadig flere arbeidsgivere ser fordelen av at de ansatte organiserer seg i grupper.

– Både arbeidsgivere og arbeidstakere ser verdien av å ha et formalisert samarbeid. At flere forhandler samlet kan være både ressursbesparende og effektivt, og skolerte tillitsvalgte som forhandler på vegne av flere har også god oversikt over spillereglene i arbeidslivet. Dette vinner begge sider på, sier Stray-Adelsteen.

Ny gruppe i Trondheim

En av de nyeste gruppene i Tekna er ScoutDI i Trondheim. Selskapet utvikler droneteknologi for industriell inspeksjon, og spinner ut av miljøet ved Teknisk Kybernetikk på NTNU.

– Hovedmarkedet vi jobber mot er skipsinspeksjon hvor det er krav om regelmessig visuell inspeksjon av forskjellige tanker og områder på skipet for å detektere rust og skader. I dette markedet er det mye å hente både på sikkerhet og lønnsomhet ved å erstatte klatrelag med fjernstyrte eller grader av autonome droner, forteller leder av Tekna-gruppa Sverre Velten Rothmund.

Han forteller at det faktisk var bedriftsledelsen som foreslo at det burde etableres en Tekna-gruppe. I dag har gruppa 11 Tekna-medlemmer.

– Daglig leder ønsket at vi opprettet gruppe for å ha et ryddigere system for å diskutere arbeidsforhold. Selskapet vårt er et ganske ungt og lite selskap, så vi tenkte at det var smart å opprette en Tekna-gruppe tidlig for å skape et godt fundament for en fremtid hvor selskapet vokser og avstandene innad i selskapet potensielt kan bli større, sier han.

Blir sterkere sammen

Stray-Adelsteen mener det er positivt for de fleste medlemmene å være del av en gruppe.

– Man går fra det individuelle til det kollektive, og våre medlemmer står sterkere sammen. Gjennom en tillitsvalgt får de en stemme, og mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag og ikke minst bedriften i positiv retning. 

Og det skal ikke mye til for å etablere en lokal gruppe i Tekna.

– Det er faktisk enkelt å opprette gruppe. Det må være minimum tre medlemmer i privat sektor og to medlemmer i offentlig sektor, og det må velges en leder og en nestleder. I tillegg må det vedtas vedtekter. Disse sendes inn til Tekna, og da er gruppa etablert. Teknas Generalsekretariat hjelper nye grupper og ferske tillitsvalgte. De får tilgang til en rekke digitale verktøy, grundig opplæring og ikke minst god hjelp, rådgivning og støtte når de trenger det, sier Stray-Adelsteen.

Rådgiver Fredrik Stray-Adelsteen jubler for en vekstdobling av antall lokale grupper i Tekna.

Les også