Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
President i Tekna Elisabet Haugsbø , er glad for at vi nå får en ny minister med ansvar for IT og forvaltningspolitikk.

Politisk

Positivt med ny IT-minister

Publisert: 16. okt. 2023

Tekna er glad for at regjeringen får på plass en ny minister med ansvar for IT- og forvaltningspolitikk.

Det ble i dag klart at Karianne Tung (Ap) blir ny statsråd for IT- og forvaltningspolitikk i et nytt departement, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. 

Den nye statsråden får med dette ansvar for blant annet digitalisering og kunstig intelligens. Tekna-presidenten understreker at selv om disse områdene griper inn i alle deler av politikken er det viktig at den nye IT-ministeren får et overordnet ansvar for den videre utviklingen.  

Blir viktig å regulere og kontrollere KI

– Kunstig intelligens er en av de viktigste teknologiene akkurat nå. Utviklingen her kommer til å påvirke alle områder av samfunnet og livene våre, men for at den skal komme mest mulig til nytte for arbeidslivet og samfunnet som helhet, er det helt avgjørende at vi regulerer og kontrollerer den riktig, sier president Elisabet Haugsbø.  

Tekna har en klar forventning om at den nye IT-ministeren sørger for at regjeringens varslede milliardsatsing på KI faktisk blir en reell satsing.  

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg som Tekna-medlem

Trenger flere IKT-spesialister

– 1 milliard kroner til KI-forskning er bra, men pengene skal fordeles over fem år. Dette viktige forskningsområdet trenger en mye større satsing. Og vi må i det minste sikre at pengene til dette er friske penger, de må ikke tas fra andre forskningsområder, sier Haugsbø. 

Tekna forventer også at den nye IT-ministeren umiddelbart griper tak i den største utfordringen for digitaliseringen av Norge – den store mangelen på IKT-spesialister.  

– Det mangler ikke på analyser som viser at behovet for IKT-spesialister, ingeniører og teknologer bare kommer til å øke. Derfor trenger vi flere studieplasser innen fagområder vi vet vi trenger flere folk framover, det haster med å øke rekrutteringen, sier Haugsbø.  

 For å få flere til å studere IKT og teknologi er det også nødvendig å få langt flere enn i dag til å velge realfag i videregående.  

– Derfor trenger vi også en større realfagssatsing fra tidlig alder og gjennom hele utdanningsløpet for å motivere og inspirere flere elever til å velge realfag. Dette er avgjørende for å kunne studere teknologi senere, sier Haugsbø.  

Antallet elever som velger fordypning i realfag på videregående har gått nedover de siste årene. For eksempel er det bare 7 prosent av elevene i videregående skole som velger fordypning i fysikk, i følge tall fra Utdanningsdirektoratet.   

Vi ønsker dine innspill!

Tekna ønsker innspill til politiske saker fra våre fagnettverk, tillitsvalgte og andre medlemmer som er berørte eller engasjerte i politiske saker. 

Vi hører veldig gjerne fra deg dersom du har spørsmål eller innspill.

Les også: Det er behov for flere studieplasser i ikt og teknologi.

Les også