Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
President Elisabet Haugsbø i diskusjon med leder Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind på Arendalsuka.

Politisk

Her ser du debattene du gikk glipp av under Arendalsuka

Publisert: 22. aug. 2023

Tekna deltok på mange arrangementer om alt fra realfag, kunstig intelligens, havvind og trakassering under Arendalsuka. Her kan du se opptakene.

Det var fulle hus, interessante diskusjoner, gode samtaler og mange nyttige møter under årets Arendalsuka. Tekna deltok som vanlig i en rekke arrangementer. 

President Elisabet Haugsbø sier Arendalsuka er en av årets aller viktigste møteplasser. 

– Det var ei hektisk, men lærerik og nyttig Arendalsuke i år også. Vi har deltatt i mange debatter om temaer som er helt i kjernen av hva Tekna og Tekna-medlemmene er opptatt, som kompetanse, realfag, datasikkerhet, digitalisering, kunstig intelligens og omstilling. Og det har vært mange muligheter til å minne motdebattantene og publikum om hvor viktig det er å involvere ansatte og tillitsvalgte i endringer på arbeidsplassene, sier Haugsbø. 

Debattene når ut til flere

For Teknas del startet Arendalsuka med en diskusjon på Vitensenteret Sørlandet om hvordan vi kan få flere barn og unge til å bli engasjert i og oppleve glede og mestring når de holder på med realfag. 

– Realfagene forklarer hvordan verden oppfører seg, hva den består av og hvem og hva som lever her. Hvis vi ikke forstår dette kan vi ikke finne de gode, bærekraftige og framtidsretta løsningene for samfunnet vårt. Derfor er det også klart at Norge trenger flere teknologer og realister i årene framover, sier Elisabet Haugsbø. 

Du kan se arrangementet «Lek eller læring - ja takk, begge deler» her. 

Stadig flere av arrangementene på Arendalsuka blir nå strømmet og tatt opp, det er bra, understreker Haugsbø. 

– Vi merker for alvor nå at det også kom noe nyttig ut av covid-nedstegningen - mange arrangementer strømmes slik at også de som ikke er i Arendal kan få dem med seg. Det er veldig bra for da kan vi nå mange flere med vår politikk og faglige vurderinger, sier hun.  

KI på alle arenaer

Kunstig intelligens var et av de store temaene på årets Arendalsuka, Tekna deltok i flere av dem. Vi merker at diskusjonene har kommet et hakk videre fra i fjor, forteller Haugsbø. 

– Det gjelder spesielt når vi snakker om kunstig intelligens. Vi står fortsatt overfor store utfordringer med både å finne hvilke områder vi kan og bør ta i bruk denne teknologien, men også evnen til å den i bruk på en nyttig og trygg måte. Dette krever tverrfaglig kompetanse, men mest av alt mer teknisk kompetanse, sier hun.

Et eksempel på det var «Lerchendalsamtalen: Hvordan kan kunstig intelligens forbedre Norge?», som du kan se i opptak her

Her er noen av de andre arrangementene Tekna deltok i som du nå kan se i opptak: 

Havvind og utdanning: Gigawatt krever megaløft 

Vi vet av havvindbransjen kommer til å vokse framover, men har vi folka som trengs for å sørge for veksten? Det diskuterte blant annet president Elisabet Haugsbø i denne debatten som du kan se her. 

Kommunikasjonssjef Arne Vatnøy på scenen på Arendalsuka
Kommunikasjonssjef Arne Vatnøy i Norwegian Offshore Wind ledet debatten om framtidas kompetansebehov i havvindbransjen.
Debattpanelet på arrangement om seksuell trakassering i arbeidslivet. Generalsekretær Line Henriette Holten på storskjerm
Generalsekretær Line Henriette Holten i Tekna deltok i debatt om problemet med seksuell trakassering på jobb. Sammen med (fra venstre) Lars Kolberg i Likestillings- og diskrimineringsombudet, administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og handel og Parat-leder Unn Kristin Olsen. Debatten ble ledet av Parats generalsekretær Trond Reidar Hole.

Seksuell trakassering på jobb - hva kan arbeidsgiver og tillitsvalgt gjøre? 

I Trakasseringsbarometeret oppgir 1 av 5 har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering på jobb det siste året. De fleste blir utsatt i arbeidstiden av en kollega, og kvinner og minoriteter er mest utsatt. Det er uakseptabelt. Tekna mener arbeidsgiver må gjøre for å forebygge at trakassering skjer og oppfordrer arbeidsplassene på å øve på å ta i mot varsel. 

Hvorfor går store IKT-prosjekter ofte galt? Og hva kan vi gjøre for å lykkes i årene som kommer? Debatten ser du her

Flere sendinger fra Arendalsuka

EU investerer for omstilling. Hva gjør vi i Norge egentlig? 

AI, demokrati og digitalt samfunnsansvar

Sirkulær økonomi med Norge i førersetet 

Den store digitaliseringsdugnaden

Har kommunene kontroll på sin digitale sikkerhet?

Les også