Råd og tips
11 tips til hvordan du kan lande drømmejobben
Strekker ikke studielånet helt til?
Det store spørsmålet for mange studenter er; «hvordan skaffer jeg meg jobb, når nesten alle vil ha noen med erfaring og jeg må ha jobb for å få erfaring»?
Å få seg jobb er ikke nødvendigvis lett. Vi har derfor samlet 11 gode tips til hva du kan gjøre for å lande jobben.
1. Ta kurs
Karrieresentrene på studiestedene tilbyr ofte egne kurs i jobbsøking. Er du medlem i Tekna kan du delta på våre kurs som er målrettet mot å bygge nettverk og søke jobb innenfor våre fagfelt. Lær deg de små triksene som gjør at du skiller deg ut i søknadsbunken.
Gode grunner til å være studentmedlem
For 150,– pr. semester får du to forsikringer inkludert, sparer mye penger på våre fordeler og kan treffe andre på våre sosiale og faglige arrangementer.
2. Fra ubetalt til betalt
En fin måte å få verdifull erfaring innenfor et bestemt område er å rett å slett å gjøre noe nyttig – uten å få betalt. Fyll opp CV-en med relevante prosjekter, enten det er deltid, i helger eller ferier. I Tekna kan du være frivillig sammen med andre engasjerte studenter. Her blir du kjent med studenter på tvers av studielinjer, dere opplever spennende og sosiale ting sammen og du får et verv på CV-en som skiller seg ut den dagen du skal søke jobb.
3. Oppdater CV-en
Å skrive en god CV kan være vanskelig. Hva bør man egentlig ta med, og hvordan skal man formulere seg? Et godt tips er å prøve CV-byggeren fra Tekna. Her får du en trinnvis løsning som forenkler og profesjonaliserer CV-en din. Du kan også enkelt sende CV-en inn til vurdering hos en av våre erfarne karriereeksperter.
4. Har du et nettverk? Bruk det!
Det er lett å tenke at man ikke har noe nettverk. Men kanskje kjenner du noen som kjenner noen. Bruk fem minutter til å tenke etter om det finnes muligheter i din omgangskrets. Dette kalles nettverk, og mange får seg jobb gjennom bekjente. Lyst på større nettverk? I Tekna kan du bli kjent med studenter på tvers av studielinjer og møte ansatte i bransjene der du kunne tenkt deg å jobbe i fremtiden.
5. Lær deg noe om jobbene du ønsker deg
Du vil nesten aldri være helt alene om å ønske deg en jobb. Skal du på et intervju eller bare levere en åpen søknad? Lær deg mest mulig om hva som er viktig i jobben, om bedriften eller om bransjen.
6. Yes, you can
Ikke tap motet dersom stillingsutlysningen “krever” ti forskjellige kvalifikasjoner du ikke innehar. Du trenger nemlig ikke å kunne alt bedriften spør etter, så lenge du er spesialist på et utvalg og villig til å lære det du enda ikke kan like godt. I Tekna har vi et eget karriereteam som kan hjelpe deg å få frem dine nøkkelkvalifikasjoner og skrive en god søknad.
7. Start nå
Er du en av dem som alltid utsetter jobbsøkingen fordi du tenker at du har god tid? En prosess fra å søke på en jobb til å få den kan ta opptil 3 måneder, så det lønner seg å starte så fort du får mulighet. Start gjerne jakten før sommeren, om du skal ha jobb til høsten.
Jobbsøking og lønn for studenter
Få hjelp til CV og søknad, våre beste tips til jobbintervjuet og anbefalt lønn både til sommerjobben og startlønn etter fullført master.
8. Let flere steder
Har du scrollet gjennom Finn.no og NAV uten å finne en relevant jobb? Vær litt utradisjonell i søkingen! Let etter jobber hos bemanningsbyråer, hos skoleportaler eller andre nettsider som spesialiserer seg på jobbsøking.
9. Presis betyr «10 minutter før»
Førsteinntrykket er alt! Husk derfor å kle deg etter jobben og møt til intervjuet med et fast håndtrykk og et smil om munnen. For å være på den sikre siden, anbefales det å møte opp 10 minutter før.
10. Vent med lønn
En gylden regel under førstegangsintervjuer er å unngå å snakke om lønn. Dette vil virke som om du kun er motivert av hvor mye penger du eventuelt skal tjene. Et unntak er dersom intervjueren sier noe om temaet selv eller spør deg om dine lønnsforventninger. Er du usikker på hva du kan forvente i lønn? Som medlem i Tekna kan vi komme med en lønnsanbefaling til deg på bakgrunn av hva andre i samme bransje tjener. Dette gjelder både sommerjobb, deltidsjobb og fulltidsjobb.
11. Lov å stille krav
En ansettelsesprosess går begge veier så ikke vær redd for å stille krav til bedriften. Hva er dine forventninger til arbeidsgiveren? Hvordan kan de best tilrettelegge for deg? Dette bør avklares når du eventuelt får jobben, ikke i det første intervjuet.
Medlemsfordeler for studenter
To inkluderte forsikringer, mange sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter, kræsjkurs før eksamen og mulighet for kredittkort med gratis loungetilgang.